Проведе се дискусия на Националния борд по туризъм на тема „Анти-коронни номера по света и у нас“

Заместник-министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева взе участие в професионална дискусия на Националния борд по туризъм на тема „Анти-коронни номера по света и у нас“.

Тя посочи, че постоянно се търсят нови възможности за подкрепа на сектора. Например в рамките на допълнителните средства към ОП „Иновации и конкурентоспособност“ по инструмента REACT–EU ще бъдат подпомогнати предприятията при въвеждането на цифрови и зелени иновации, като мерките са в процес на разработване.

По време на откриването зам.-министърът обясни пред присъстващите, че временната рамка на мерките за държавна помощ за икономиката в условия на сегашния епидемичен взрив беше удължена с шест месеца –  до 30 юни 2021 г., което дава възможност за допълнителна подкрепа на туристическия бизнес.

Г-жа Георгиева допълни още, че продължава съвместната работа с Българската банка за развитие и други финансови институции за облекчаване кредитирането на бизнеса и разсрочване на задълженията му заради кризата. И разясни, че предстои увеличаване на максималния размер от 300 000 лева на 500 000 лева на кредитите, които търговските банки ще отпускат по Гаранционната програма, което е  част от правителствените антикризисни мерки, като ББР ще покрива до 80% от тях.

По време на събитието бяха връчени и награди в 8 категории за най-добри професионални резултати. Зам.-министър Георгиева връчи приза за най-предпочитана лятна дестинация на Община Созопол.

Pin It on Pinterest