България

Проведе се дискусия „Може ли спортът да допринесе за преодоляването на неравенствата между мъжете и жените?“

Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията.

Неговата интегрираща роля е доказана във времето – от съществуването му като явление, през древните олимпийски игри, през съвременните олимпийски игри, до ден днешен“. Това заяви зам.-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева по време на дискусията „Може ли спортът да допринесе за преодоляването на неравенствата между мъжете и жените?“, организирана от Френския институт в България.

▶️ Проф. Дашева подчерта, че България е позитивен пример по темата за равенството на половете в спорта. По думите й това се дължи на застъпената политика за равнопоставеност в програмите на ММС, чиито цели са формирането на социални качества на участниците като толерантност и солидарност.

▶️ „Равенството между жените и мъжете се постига чрез предоставянето на еднакви възможности за спортно развитие, достойно отношение към двата пола на всички нива и оценяването на труда и постигнатите успехи в спорта“, каза още зам.-министър Дашева.

▶️ По време на конференцията бяха обсъдени действията на организаторите на Олимпийските игри в Париж, насочени към преодоляването на неравенствата между двата пола, както и начините, по които най-малките спортни структури се опитват да избегнат възпроизвеждането на традиционните модели за разликата между мъжете и жените спортисти.

▶️ В дискусията участие взеха двукратният световен шампион по френски бокс – савате Браим Аннур, френската футболистка Никол Абар и състезателката в спринтовите дисциплини Карин Околие.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest