България

Проведе се Деветата сесия на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество

Република Молдова е важен икономически партньор за България, съществува нереализиран потенциал, който ще допринесе за разширяване на сътрудничеството между нашите държави.

Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на Деветата сесия на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество. Тя се проведе след осемгодишно прекъсване под съпредседателството на заместник–министър Щонова и министъра на енергетиката на Република Молдова Виктор Парликов.

Проведе се Деветата сесия на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество

В рамките на заседанието зам.-министър Щонова подчерта, че е важно да има повече реализирани бизнес инициативи, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, провеждане на форуми. Това ще е в помощ на фирмите от двете страни по-добре да опознаят съществуващия потенциал за ръст във взаимната търговия. Бяха обсъдени теми и въпроси свързани с интелектуална собственост, селско стопанство, транспорт, информационни и комуникационни технологии, енергетика, образование и наука, култура, туризъм, регионално развитие и благоустройство и други. Бяха дискутирани и възможностите за разширяване на инвестиционното сътрудничество между двете страни.

По време на Междуправителствената комисия се проведе и бизнес форум организиран от Българската търговско промишлена-палата (БТПП) и молдовската агенция за инвестиции (МАИ), на който присъстваха български и молдовски фирми от секторите – фармацията, енергетиката, селското стопанство, текстилната индустрия и ИКТ. Представени бяха и успешни български предприемачи, които развиват бизнес в Молдова, както и молдовски, установили бизнес в България.

Проведе се Деветата сесия на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество

В рамките на заседанието бяха подписани Споразумение между правителствата на България и Молдова за откриване на филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, в град Тараклия, както и Меморандум за сътрудничество между Българска агенция за Инвестиции (БАИ) и Молдовската агенция за инвестиции (МАИ).

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest