Прощални срещи на посланик Иванова с президента и с премиера на Грузия

Прощални срещи с президента и премиера на Грузия проведе по повод предстоящото приключване на мандата си в Тбилиси извънредният и пълномощен посланик на България в Грузия Десислава Иванова.

По време на разговорите с президента на Грузия Саломе Зурабишвили и с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили бе направен преглед на двустранните отношения и бе констатиран със задоволство техният отличен характер и постигнат през последните години подчертан интензитет. Президентът и премиерът благодариха на посланик Иванова за отличното сътрудничество и личния й принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения.

Българският посланик препотвърди традиционната подкрепа на страната ни за външнополитическите приоритети на Грузия за членство в ЕС и НАТО и припомни активната публична дипломация, развита от посолството в рамките на третия му мандат като „Посолство за контакт на НАТО“ и Първото българско председателство на Съвета на ЕС, както и оказваната по линия на Българската официална помощ за развитие подкрепа на Грузия в хода на реформите.

Друг акцент в разговора бе икономическото и културно сътрудничество между двете страни. Специално внимание бе отделено и на темите за Черно море и свързаност.

Българският посланик подари на грузинския президент и на грузинския премиер плакети с българската азбука, като използва възможността, за да подчертае приноса на страната ни към световното културно наследство. От грузинската страна посланик Иванова получи копие от скъпата до всяко грузинско сърце книга на средновековния грузински класик Шота Руставели „Рицарят в тигровата кожа“.

Pin It on Pinterest