България

Програма на президента Радев за 5 юни 2024 г.

На 5 юни, сряда, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще открие Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2024” в Пловдив.

Очаква се в събитието да се включат повече от 100 български и чуждестранни фирми и организации от над 20 държави. Церемонията по откриването ще започне в 10.55 часа в Международния панаир-Пловдив (пред Палата №3).

От 14.30 часа по инициатива на президентската институция в Университетската ботаническа градина в Балчик ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. Събитието се организира съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Община Балчик и в него ще участват и министърът  на околната среда и водите Петър Димитров, министърът на образованието проф. Галин Цоков, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, кметът  на Балчик Николай Ангелов, представители на изпълнителната и на местните власти и ученици от региона. Румен Радев ще поздрави участниците в събитието и заедно с ректора и кмета ще засадят фиданки на бяла бреза. Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни от 1973 г., като целта е чрез различни инициативи да се фокусират усилията за опазване на природата.

По-късно през деня под патронажа на държавния глава във в.к. „Ривиера“ до град Варна ще се проведе традиционната Международна ядрена конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“. Събитието се организира ежегодно от Българския атомен форум (БУЛАТОМ), в който членуват инженерингови и строителни фирми, както и експерти в областта на ядрената енергетика. В 17.30 часа държавният глава ще приветства участниците във форума.

Президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest