България

Програма на президента Радев за 12 април

На 12 април, петък, държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. 

Церемонията ще започне в 16.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Пилотите ще бъдат отличени за значимия си принос за развитието на българската авиация

Сред удостоените с Почетния знак на президента ще бъде генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в периода 1997-2002 г. е Началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера завършва с пролетени 2500 часа на седем типа самолети – от Як-11 до МиГ-29.

Отличието ще бъде връчено и на генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в периода 2003-2008 г. е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, а като пилот има пролетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите  МиГ-21 и МиГ-29.

Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков също ще бъде сред отличените. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа той преминава в гражданската авиация, където пролетява още 21000 часа.

Почетният знак на президента ще бъде връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно преминава в гражданската авиация, като завършва летателната си кариера с пролетени общо 13000 часа.

По-късно същия ден, от 18.00 часа, в Централния военен клуб в София държавният глава Румен Радев ще участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Президентът ще приветства гостите на събитието, организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към БАН и фондация „Български ВВС“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest