Проф. Михаил Константинов: Коронавирусът е по-страшен от испанския грип

Проф. Михаил Константинов, Информационно обслужване, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 заяви позиции по следните теми:

Само 150 000 ли ще покоси коронавирусът в България?

Илиана Беновска се свърза с проф. Михаил Константинов по телефона и уточни, че той е със специална функция в Националния оперативен щаб. Той поясни, че прави изчисления за модела на инфекцията на коронавируса. Беновска го попита какво иска да докаже и припомни шокиращото му изявление, че 150 хиляди души ще бъдат покосени от коронавируса в България. Проф. Михаил Константинов потвърди тази информация, ако тенденциите се запазя и заяви, че ще се случи в следващите 6 месеца. Той каза, че тази жестока тенденция трябва да се пречупи, а освен с изолацията и самоизолацията, това няма как да стане. Проф. Михаил Константинов каза, че в Китай с драконовски мерки инфекцията може би е овладяна, а хората, които са нарушавали тези мерки са „изчезвали“.

Беновска отбеляза, че министър-председателят често употребява геометричната прогресия като понятие за разпространение на коронавируса. В Италия положението ескалира с неимоверни темпове, Испания също е обхваната, разпространява се заразата и в периферни държави. Водещата попита госта си за неговите изчисления и последната информация, която има. Проф. Михаил Константинов обясни, че епидемиите се развиват по експоненциален модел или геометрична прогресия, което е същото. „В момента виждаме, че темпото на развитие надвишава това на геометричната прогресия. Аз бих нарекъл това свръх геометрична прогресия.“, добави той. Стана ясно, че при геометричната прогресия има постоянен показател, който показва колко пъти се увеличават заразените всеки ден. Ако този множител е 1,1, то на следващия ден би имало 10% повече заболели, както е било досега. В момента тези 10% са започнали да растат – били са 8%, 9%, 10%, а сега са 11%. Проф. Михаил Константинов каза, че това е още по-страшно, отколкото обикновена геометрична прогресия. Той повтори, че по сметки излиза, че само след 6 месеца ще бъде заразено половината човечество и ще умрат около 2% от тях. За сравнение гостът припомни, че през Втората световна война са загинали между 60 и 80 милиона души. В момента има опасност за 6 месеца да умрат 2 пъти повече от това число, ако не се направи нещо. Това зависи както от държавите, така и от хората. Михаил Константинов сподели, че се дразни на хора, които подценяват опасността и каза: „Всеки е свободен да умре, когато иска и ако обича да го направи, но не да убива хората около себе си.“

Беновска припомни, че ген. Мутафчийски на неин въпрос е отговорил много остроумно, макар и тя вече да е знаела отговора. Тя е попитала дали има профилактика, ваксина и лекарство, а той е отговорил, че няма и да не му прави физиономия сякаш го чува за първи път. Водещата попита проф. Михаил Константинов за неговата прогноза за създаването на такива, а по думите му е чиста фантастика да се правят прогнози. Според него едно е да се каже, че има ваксина, а друго е да се ваксинират достатъчен брой хора. Това е много бавен процес, защото трябва да се изработят милиарди ваксини, да започне процес на ваксинация, да има работеща медицинска система. „Това, с което се сблъскваме може би е по-страшно от испанския грип, който е убил между 30 и 50 милиона души.“, каза проф. Михаил Константинов и обясни думите си със скоростта на разпространение, високата смъртност и дългия инкубационен период. Тези неща отличават вируса от това, което до момента познаваме и са може би причина за конспиративните теории, че коронавирусът е дизайнерски. При коронавирусът инкубационният период е 8-10 дни, а досега известните вируси са имали до 2 дни инкубационен период. „Аз лично не се разбирам с конспирации, но опасността е налице и трябва да се преборим с нея.“, заяви Михаил Константинов и подчерта, че оцеляването на хората е под въпрос, не заради милионите, които ще умрат, а защото обществото може да се атомизира, да се разпадне, да изчезнат държавните структури. „Тогава няма да действаме като общество, а всеки ще гледа да застреля комшията си, за да му вземе буркана с храната. Това е, което заплашва човечеството, разпадането на обществената тъкан.“, каза гостът в студиото и допълни, че тогава няма да ни спасят силите по сигурността, защото накрая всички ще откачат, всеки ще си брани семейството и човечеството много бързо ще изчезне.

Беновска попита събеседника си дали има такава прогноза за България и ако се продължи периода на извънредното положение и карантината до кога България би била наясно дали и тя няма да отложи някои свои предстоящи избори – 2021 г. има парламентарни избори. Проф. Михаил Константинов каза, че тя му говори за период от една година, а ние не знаем какво ще стане след един месец и затова никакви разумни прогнози за такъв период не могат да се направят. Той отбеляза, че се знае, че средно инфекцията нараства с повече от 10 на 100 на ден, което означава, че за 8 дни тя се удвоява. „Прогресията е супер геометрична, не е даже геометрична, защото имаме увеличаващ се показател.“, каза проф. Михаил Константинов.

Беновска заключи, че той е казал важни неща, които не са обнадеждаващи, но са истински. Михаил Константинов потвърди, че това е информацията от уравненията и каза, че до преди 3 дни нещата са изглеждали много по-добре, а сега изглеждат ужасяващо. За финал водещата му показа една здрава българска червена ябълка и му пожела да е жив и здрав. Той припомни, че ябълките и лимоните са натурален витамин и апелира хората да не се притесняват и да преустановят тежките физически натоварвания, защото те убиват имунната система, може леки физически натоварвания. Гостът разказа, че на времето тренерът му е казвал, че спорта убива. Така завърши разговорът между проф. Михаил Константинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 

Pin It on Pinterest