Проф. д-р Красимир Гигов: Питайте МЗ на „Астра Зенека“ предплатили ли ме ваксини

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов отговаря на въпроси на Илиана Беновска по време на онлайн пресконференция на тема „Старт на информационната кампания за COVID-19 – Направи го за тези, които обичаш“, организирана от Български Червен кръст и Посолството на САЩ в България на 26-ти януари 2021 г.

Илиана Беновска: Проф. Гигов, България предплатили ли сме на „Астра Зенека“ някаква сума, България, и каква е тя, ако не е тайна?

Проф. Гигов: Не мога да Ви кажа, не мога да Ви дам информация по този въпрос!

Илиана Беновска: Криете ли я, или не я знаете!

Проф. Гигов: Не, не я знам, не съм информиран!

Илиана Беновска: А може ли да се поинтересувате, защото това е важен въпрос?

Проф. Гигов: Обърнете се към Министерството на здравеопазването

Илиана Беновска: Проф. Гигов, Вие като оглавяващ координационния съвет за изпълнение на плана за ваксиниране срещу COVID-19, не смятате ли, че трябва да се засили информационната кампания доколко тези ваксини са важни, полезни, доколко вредните въздействия са ограничени и да включите и нас, медиите по-активно? Според мен трябва да се направят няколко клипа, разяснителни кампании, прощавайте, че Ви препоръчвам!

Проф. Гигов: Няма нищо лошо, всяко мнение и становище е много важно. Но искам да кажа, че няма програма на телевизия или радио, която да не започна с коронавирус, възможности и т.н.  и да не завършва. Днес и по „Хоризонт, и по вашата програма се канят различни колеги, които изказват своето отношение по даден въпрос. Може би трябва да се прави малко по-внимателен подбор на колегите, които се канят, защото тук не става въпрос да търсим интереса на масмедията към един или друг, тук става въпрос за принципни положения, които са конкретни за дадени неща. Кое е конкретното – ваксината е единственото профилактично средство! Имаме ли друг избор? Нямаме друг избор! Когато имаме повече ваксини, ще имаме и повече избор на ваксини. Но към момента, виждате, че повечето колеги се ваксинират, около 20% вече се ваксинираха. Имаме заявления от различни колективи, които в момента искат да се ваксинират. Така че достатъчно се говори, дори в момента малко се пренасища информационната платформа с такива изказвания, защото, когато нещо прекалено много се втълпява, понякога има и обратния ефект.

Илиана Беновска: Честно казано, на мен лично като гражданин, като родител, виждам и децата, и възрастните ни родители, сякаш има нужда от нещо по-концентрирано , по-подредено, защото, както Вие казвате, различни Ваши колеги се изказват по различен начин и човек не може да обозре цялата информация. Нещо аналитично – кратко и ясно и да съдържа цялата информация. Сякаш това убягва от задълженията на институциите – МЗ, Вашия щаб и Министерски съвет? Аз мога да се включа с предложения, ако искате.

Проф. Гигов: Разбира се, с моите уважения към Вас, като журналист! Ще го вземем предивд, аз ще го докладвам това на нашия щаб на следващото събиране, наистина да има по-ясно изпратени към обществото призиви. Но пак да повторя, да използвам Вас и това, което представлявате като масмедия – искам да кажа, че ваксините са по принцип безопасни, единствено средство, всяка от тях, в зависимост от състоянието на човека, може да бъде използвана. Много са малко противопоказанията, на практика почти няма противопоказания. А това е един избор – по-добре с ваксина и леки усложнения, отколкото без ваксина и човек да бъде тежко заболял. Но в момента дори и леко усложнение нямаме. Няколко десетки хиляди са ваксинирани, има 9-10 усложнения, но те са малки усложения от типа на възпаление на мястото на поставянето, леко повишаване на температурата, тоест не са съществени усложения в този аспект, в който наблюдаваме. А иначе ние имаме готовност, нека не забравяме, че всяка година нашите структури извършват около 1,1 милиона ваксинации на деца и други, тоест имаме възможност да ги направим, въпросът е и да има достатъчно ваксини на първо място. И второ, Вие сте права в това отношение, хората да бъдат убедени, че трябва да се направи. Например ако първата група са 240 000, това е един не толкова голям процент. Втора група, трета група, ние трябва да убеждаваме постоянно колегите. Но да не забравяме и друго, че в момента, ако аз не съм се бил съгласил, във всеки един момент, в зависимост към коя група принадлежа, мога да подам заявление и да бъда ваксиниран. Тоест да не се смята, че е изпуснат реда на гражданите, които не са били ваксинирани.

Pin It on Pinterest