Президентът Радев ще уважи 140-тата годишнина от създаването на Висшето училище по телекомуникации и пощи

На 12 септември най-старото специализирано висше училище в България празнува своята 140-та годишнина и награждава личности и институтции, с принос към развитието му

Церемонията „140 години Висше училище по телекомуникации и пощи – Традиции и иновации в 21 век” събира в рамките на двучасов гала спектакъл президента на Република България, министри, народни представители и посланици, редом с едни от най-изявените лица от академичните среди и бизнеса.

Събитията от юбилейната за Висшето училище по телекомуникации и пощи 140-та година са под патронажа на българския президент Румен Радев, а самият президент е отличен от Академичния съвет на образователната институция с най-високото отличие – почетен знак за изключителен принос към развитието й. Именно той ще открие и тържеството на това бутиково държавно висше училище.

Спектакълът, в който среща ще си дадат традициите и миналото с иновациите на настоящето и визията за бъдещето е посветен на издаденото луксозно историческо изследване с автор проф. д-р Манол Млеченков „140 години Висше училище по телекомуникации и пощи”, на заслужената благодарност към всички онези, които с устрема и делата си са допринесли за популяризирането на най-старото българско специализирано висше училище в национален и глобален контекст.

Институции като Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на икономиката, Министерството на финансите, Министерството на културата, Столичната община, Европейската асоциация на професионалните висши училища – Eurashe и Министерския съвет, както и личности като министърът на образованието и науката в периода 2017 г. – 2021 г. – Красимир Вълчев, посланикът на Федерална Република Германия – Н. П. Кристоф Айххорн, посланикът на Република Франция – Н. П. Флоранс Робин, еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта – Мария Габриел, президентът на Република България в периода 2002 г. – 2012 г. – доц. д-р Георги Първанов, доайенът в българското образователно пространство – проф. д-р Борислав Борисов, общественикът и журналист – Ивелин Николов по решение на Академичния съвет на висшето училище ще получат благодарствен знак за приноса си в неговото развитие и утвърждаване. Първият ректор на Колежа по телекомуникации и пощи – доц. д-р Ангел Ангелов е удостоен посмъртно с почетен знак за заслуги.

Бизнес партньорите, благодарение на които днес Висшето училище по телекомуникации и пощи разполага с една от най-модерните материални бази в България, ще бъдат отличени в хода на тържеснвената церемония.

Ключови образователни институции, с които висшето училище първо в страната реализира интердисциплинарни специалности и споделя ресурси, ще получат плакета на ректора за устойчивото си академично партньорство във времето.

Президентът на EURASHE г-н Армандо Пирес идва на първото си посещение в България, за да отдаде лично почести на единственото българско висше училище, член на престижната асоциация. Сред официалните гости са министърът на образованието и науката – чл. кор. проф. дхн Николай Денков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Георги Тодоров, председателят на Комисията по регулиране на съобщенията – Иван Димитров, народни представители от 46-тото НС, посланиците на Италия, Руската федерация и Турция, ректори на университети, видни академични личности и общественици.

Церемонията е поверена на ТВ водещия Ники Кънчев, а в спектакъла се включват хор АВЕ Музика, българското участие на Евровизия – Поли Генова, звездата от музикалния формат „Екс фактор” – Кристиян Янкулов и световноизвестния тенор Калуди Калудов.

Събитието е отворено за студенти, при спазване на наложените от Министерство на здравеопазването мерки за ограничване на заразата от Covid-19.

Pin It on Pinterest