България

Президентът Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Република Сърбия Иван Николов

На 3 юни, понеделник, от 11.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои изявения деятел на българското национално малцинство в Република Сърбия и председател на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов с орден „Стара планина“ първа степен. Отличието се връчва за неговите изключително големи заслуги за последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнство на българите в Република Сърбия.

Иван Николов е виден представител и лидер на българското национално малцинство в Сърбия. Като общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник през последните 30 години той има съществена роля за опазването на националната идентичност, българския език, култура, историческо наследство и памет на българското население в Сърбия. Значителен е приносът му и за възраждането и формирането на активна съпричастност и ангажираност на българската държава със съдбата на българите в бивша Югославия и днес в Република Сърбия, както и с усилията за ангажиране на сръбската страна и на ЕС с преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени днес сънародниците ни в западната ни съседка.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest