България

Президентът Радев: Сформиране на правителство на малцинството изисква отговорност и политическа смелост

Сформиране на правителство на малцинството изисква отговорност и политическа смелост.

То носи рискове и от партиите в парламента зависи дали ще приемат такъв подход да се решават някои от най-важни задачи, или ще се отива отново на предсрочни парламентарни избори. Това заяви в отговор на журналистически въпроси президентът Румен Радев пред български медии в Атина, където държавният глава е на посещение.

Румен Радев посочи, че целта на изборите е партиите да съставят кабинет и да поемат отговорност за управлението на страната. По думите на президента е очаквано ГЕРБ-СДС да предложат правителство, което е партийно. По време на консултациите с парламентарните групи е обсъдена възможността за кабинет на малцинството като евентуален изход, както е в други европейски държави. „Това е път, който ръководството на ГЕРБ решиха да следват, и е нормално те да предложат такова правителство“, допълни държавният глава.

На въпрос дали може да се очакват „трикове“ при гласуването на състава на кабинета утре президентът Румен Радев посочи, че това изцяло зависи от депутатите в Народното събрание. „Ние сме виждали всякакви трикове, номера и развои на събитията в нашия парламент. Нека да видим как ще подходят утре народните представители. Пред страната има важни проблеми, които искат решения, отговорност и смелост“, заяви Румен Радев.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest