България

Президентът Радев се срещна с председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан

България и Азербайджан са не само стратегически партньори, но споделят и истински приятелски отношения, пример за което са както активният диалог на най-високо политическо ниво, така и съвместните проекти в редица области.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. Сахиба Гафарова, която е на официално посещение у нас.

Държавният глава заяви, че Азербайджан е надежден партньор и има ключово значение за енергийната диверсификация не само на България, но и за Европейския съюз. За повишаването на енергийната сигурност на нашия регион допринесоха интерконекторът между България и Гърция, както и проектът „Solidarity Ring“, които дават възможност за пренос на допълнителни количества азерски газ. По покана на държавния глава Румен Радев само в рамките на шест месеца президентът Илхам Алиев посети страната ни два пъти – за въвеждането в експлоатация на газовата връзка ICGB и за подписването на меморандум за сътрудничество между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна и газова компания на Азербайджан. Българският държавен глава отбеляза и значението, което страната ни отдава на откриването на офис на компанията СОКАР в София.

Обща беше позицията, че е налице потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, високите технологии, автомобилната индустрия, образованието, културата. Президентът Радев заяви, че възобновяването на директната авиолиния между Баку и София ще допринесе за разширяването на контактите между бизнеса и гражданите на България и Азербайджан.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest