Президентът Радев проведе телефонен разговор със своя словенски колега

Държавният глава Румен Радев проведе днес телефонен разговор с  президента на Република Словения Борут Пахор.

Предстоящото българско председателство на инициативата „Три морета“, икономическите и социални последствия, произтичащи от коронавируса, както и европейската перспектива на страните от Западните Балкани, бяха във фокуса на разговора, който се проведе по инициатива на словенския президент.

Българският държавен глава запозна своя словенски колега с приоритетите на страната ни в рамките на инициативата „Три морета“, която има за цел да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа. Официално страната ни ще поеме председателството на инициативата за регионално сътрудничество следващата седмица при посещението на президента Румен Радев в Талин.

Обща бе позицията, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е в интерес не само на региона, но и на Европейския съюз.  Българският държавен глава изрази надежда за реален напредък в рамките на политическия диалог с Република Северна Македония, който да ускори процеса на европейска интеграция на югозападната ни съседка. Изграждането на добросъседски отношения, както и уважението на историческата истина, е най-бързият и сигурен път за постигане на пълноправно членство в ЕС, заяви президентът Радев, а напредъкът в рамките на преговорния процес зависи преди всичко от усилията на самите страни-кандидатки.     

Pin It on Pinterest