Президентът Радев: Докато не се реши въпросът с купения, манипулиран и контролиран вот, няма да се укрепи доверието на гражданите в изборния процес

Огромният проблем на изборния процес е купеният, манипулиран и контролиран вот, и тук всяка партия носи своята отговорност.

Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на „Дондуков“ 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес. Държавният глава подчерта, че докато не се реши този въпрос, няма да се постигне демократичен изборен процес, така че гражданите да имат доверие в него.

Важно е не само да бъде изкован красив закон и придобито прекрасно техническо устройство, но и хората да видят начина, по който се стига до този закон и до това технологично решение, посочи Румен Радев. По думите му голяма роля имат партиите, които с решенията и поведението си следва да повишават доверието. Не можем да претендираме, че сме европейска държава, че се спазват правата на гражданите, ако политически партии взривяват и компрометират изборния процес, отбеляза държавният глава и настоя за по-строги наказания срещу купения вот.

Необходимостта от диалог при решаването на проблемите в изборния процес също беше откроена от държавния глава. Според него докато всички участници в организацията и провеждането на изборите не  демонстрират воля, която да залегне в закон, в организация и технологични решения, обществото ни ще продължи да среща проблеми в изборния процес. „И отсъствието на управляващите от днешната среща показва, че нещата ще бъдат много трудни, рискови. Има голяма вероятност догодина, на следващите избори, да отчетем същия негативен резултат – и по отношение на недействителни бюлетини, и по отношение на купен и корпоративен вот, и по отношение на друга тема, която не засегнахме – начин на отразяване на самите избори“, отбеляза Румен Радев.

Представителите на БСП определиха дискусията по инициатива на държавния глава като навременна и полезна. „Времето е сега, да се говори във всички форми, включително в президентството, защото президентската институция не може да наблюдава как българските граждани просто така губят доверие все повече в изборния процес и понякога отказват да участват в него, което води до делегитимация на цялата ни парламентарна и демократична система“, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

ДПС настоя за защита на конституционните права на българските граждани – всеки да може да участва в изборите, да избира и да бъде избиран. Против сме термини като „уседналост“, които се включват като параван за отнемане на граждански права, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него въпросите за технологията на избора са второстепенни. Партията е за въвеждане на машинно гласуване, ако държавата го организира. Всяка друга форма на наеми и други участници изкривява модела, смята той.

„Правата на гражданите до голяма степен зависят от това ще успеем ли да гарантираме демократичен изборен процес, така че хората да имат доверие в него. Трябва да започнем от купения, манипулиран, контролиран и корпоративен вот, където българските партии масово участват и дори ръководят процесите“, подчерта държавният глава. Румен Радев отбеляза, че България е своеобразен „шампион“ в ЕС по процент на свои граждани зад граница. Всички те имат право на вот и дистанционното електронно гласуване може да им го гарантира.

По думите на държавния глава въпросът за електронното гласуване е свързан и с темата за въвеждането на електронно управление в България, процес, в който страната ни значително изостава. На последно място сме по дигитална конкурентоспособност в ЕС, не можем да се впишем в бъдещата дигитална икономика, която вече е в ход в развитите държави, допълни президентът.

Румен Радев заяви, че остава открит за диалог по проблемите на изборния процес. Ако няма консенсус и ако проблемите продължават да се протакат, догодина ще бъде отчетен същият негативен резултат и това ще има вече пагубно влияние за избирателната активност, подчерта още президентът.

В срещата в президентската институция участваха представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и на ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Pin It on Pinterest