Президентът призова да се гарантира достъпът на независими експерти до сертифицирането и одита на машините за гласуване

Румен Радев и Илияна Йотова обсъдиха с ПП МИР компютърната обработка на резултатите на изборите, видеонаблюдение в изборния ден, медийното отразяване и протичане на кампанията

Все още очакваме методиката за одитиране на машините за гласуване на предстоящите избори за Народно събрание, условията за съхранението на устройствата, транспортирането им и контрола след тяхното одитиране. Трябва да се гарантира правото на независими организации и експерти да имат достъп до сертифицирането и одита, защото така ще се увеличи прозрачността и доверието към машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на политическа партия МИР. Разговорът, в който участва вицепрезидентът Илияна Йотова, се проведе в рамките на поредицата консултации за организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Участниците в срещата изразиха притеснения за навременната доставка на машините за вота. От партия МИР са категорични, че машинното гласуване е най-решителната стъпка за предотвратяване на фалшифицирането и подмяната на вота на българските граждани, но то трябва да бъде прозрачно и да се проведе национална информационна кампания. „Разписаното в Изборния кодекс  успоредно гласуване чрез машини и с хартиени бюлетини създава предпоставки управляващото мнозинство да всее хаос в целия изборен процес, да затруднят българските граждани, а в това число и членовете на секционните комисии“, заяви Симеон Славчев – председател на партията. От МИР се обявиха и против „монопола“ на „Информационно обслужване“ АД във връзка с обработката на резултатите от изборите. Партията предлага всички политически сили, които участват в изборите, да имат право да излъчат наблюдатели не само в ЦИК, но и в „Информационно обслужване“.

Президентът Румен Радев припомни, че с ветото си от октомври 2020 г. върху последните промени в Изборния кодекс е върнал за ново обсъждане измененията, регламентиращи комбинираното гласуване и отчитането на резултатите от машините, както и директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на едно търговското дружество. Необходимо е ЦИК да изготвя функционално задание и техническа спецификация, които публично да се дискутират, преди да бъде възложено осъществяването на компютърната обработка на резултатите, заяви Румен Радев по време на срещата.

Държавният глава обобщи, че от проведените досега консултации с извънпарламентарните партии има консенсус за необходимостта от законови промени, регламентиращи начина на гласуване на карантинираните гласоподаватели, дистанционното гласуване по пощата на сънародниците ни зад граница в държави със сериозни ограничения предвид пандемията. По думите на президента съгласие е постигнато за осигуряване на видео наблюдение от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на СИК, наблюдатели и застъпници да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите. Президентът посочи, че единодушие има и за необходимостта от промени в изборното законодателство, които да  дадат повече възможности за конкурентна среда за всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

Редно беше към настоящия момент вече да разполагаме със здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден, и който едновременно да защитава здравето на всички хора и участници в изборния процес, но и да не ограничава правата на членовете на СИК, наблюдатели и застъпници, заяви Румен Радев. По думите му, здравните власти трябва да предложат при какви параметри на заболеваемост каква предизборна кампания ще се провежда, като заедно с политическите субекти се разработят различни сценарии за организация на политическите мероприятия. На срещата беше обсъден и въпросът за разширяване на възможностите за медийното отразяване на малките политически формации в националните медии и техните регионални станции.

От МИР предлагат освен видеонаблюдение на броенето на бюлетините, да има наблюдение и на целия изборен процес, като се гарантира тайната на вота. Партията настоява да се създаде възможност цялата информация, която се подава в ОИК, РИК и ЦИК, онлайн да може да се предоставя и на политическите формации, участващи във вота, което ще предотврати фалшификация на резултатите.

Pin It on Pinterest