Президентът: Отговорното и активно отношение на институциите и всички политически субекти ще гарантира максимално гражданско участие и легитимност на изборите

Отговорното и активно отношение и усилие не само от институциите, но от всички политически субекти, независимо дали в момента са в Народното събрание, е изключително важно за гарантирането на максимално гражданско участие и легитимност на изборите. 

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с ръководството на  Сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“. Разговорът е част от консултациите за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

По думите на президента диалогът между институциите и политическите субекти следва да доведе до ясни гаранции за  здравето на българските граждани, правото им на глас,  прозрачността и честността на вота, както и провеждането на възможно най-ефективна и пълноценна предизборна кампания.

Представителите на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ подчертаха, че именно институциите, в чиито правомощия е организацията на изборите, показват липса на отговорност и „пълна абдикация по отношение на предстоящия вот“. Участниците в срещата изразиха притеснение, че все още няма създадена методика за сертифицирането на изборните машини, нито логистика относно тяхното съхранение и транспортиране и призоваха за предоставяне на пълен достъп от страна на граждански сдружения и неправителствени организации за упражняване на независим контрол при сертифицирането и последващия одит на изборните машини.

Николай Хаджигенов и Арман Бабикян заявиха, че правителството  се ползва с изключително ниско доверие и призоваха за организация на избори с максимално гражданско участие и легитимност. Според тях проблемите с гласуването на карантинираните и  болните хора могат да бъдат решени чрез гласуване по пощата, което би могло да се организира в рамките на един месец. Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова посочи, че сдружението също ще застане зад тази идея и ще настоява за предоставяне на възможност за гласуване по пощата на българските граждани зад граница и на поставените под карантина за честно и безопасно упражняване на вот.

Сигурността на машинния вот, както и възможността за заснемане и излъчване в реално време на отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформяне на изборните протоколи за постигане на реална прозрачност и доверие в изборния процес беше сред темите на разговора. Представителите на сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ заявиха, че ще предложат на останалите извънпарламентарни демократични субекти създаването на паралелна гражданска платформа, която да наблюдава организацията на изборите и изборния процес, да извърши паралелно броене и да обяви резултатите от гласуването във всяка секция.

На срещата беше обсъдена и сигурността на избирателите, членовете на избирателните комисии, наблюдателите и застъпниците в епидемичната обстановка. По думите на участниците не трябва да се допуска насаждан страх да ограничава избирателната активност на гражданите. Обща беше позицията, че е необходимо възможно най-скоро да бъде оповестен здравният протокол, който институциите твърдят, че подготвят, който да внесе яснота при какви точно условия ще бъде провеждана предизборната кампания.

Pin It on Pinterest