Президентът: Достиженията на българската култура са олицетворение на силата на таланта и жизнения дух на нашия народ

Румен Радев удостои дейци на културата с Почетния знак на президента

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев удостои изявени дейци на културата с Почетния знак на президента. Отличието получиха доайенът на телевизионната режисура в България Иванка Антонова, една от най-популярните български народни певици Олга Борисова и Димитър Манов, който е сред най-авторитетните имена в сферата на българското фолклорно изкуство.

Днешната церемония е израз на дълбоката признателност на нашето общество за Вашия талант, упорит труд и всеотдайност към каузата, наречена България, изтъкна президентът. По думите на държавния глава постиженията на отличените са олицетворение на силата на българския талант, на българския жизнен дух и са  вградени в ценностната система на народа ни.

От името на отличените Димитър Манов благодари за признанието и изрази надежда, че и бъдещите поколения ще направят така, че „огънят никога да не угасне“. Като професионален танцов изпълнител и хореограф  Димитър Манов постига множество успехи, които оставят траен отпечатък върху развитието на фолклорното  изкуство. Преди дни той отбеляза и своя 80-годишен юбилей.

Биографията на Иванка Антонова е част от историята на Българската национална телевизия. Антонова участва в първото живо предаване на телевизията през 1959 г. и има зад гърба си хиляди новинарски емисии. Уважението на колегите си тя печели с пословична професионална дисциплина и с доказвани в продължение на десетилетия умения.

Отбелязалата наскоро своя 80-годишен юбилей Олга Борисова от 1961 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското радио, част от който е женският народен хор, известен по света като „Мистерията на българските гласове“. Самостоятелно и с хора на ансамбъла Олга Борисова е гастролирала в едни от най-престижните концертни зали в Европа, Азия, Америка и Африка. През годините е отличавана с редица български и международни награди.

Pin It on Pinterest