Премиерът Янев откри Националния фестивал на лавандулата

Секторите на икономиката трябва да се развиват балансирано – както промишлеността, така и селското стопанство, заяви министър-председателят Стефан Янев в село Средно Градище, където откри Националния фестивал на лавандулата.

Премиерът изтъкна, че секторът, който се занимава с лавандула в България, расте и намира реализация и добър прием на международните пазари. „Адмирации заслужават хората, които се занимават с тази дейност и развиват това производство. Днес имаме възможност да им благодарим и да ги окуражим за това, което правят“, добави Янев.

В своето приветствие в рамките на официалното откриване на фестивала министър-председателят Стефан Янев изтъкна, че лавандулата дава поминък на все повече хора в България. Премиерът поздрави заетите в тази сфера за умението умело да съчетават традициите и иновативността. „България е една за всички, независимо от географските ширини между Видин и Резово, между Дуранкулак и Петрич. България не е София на жълтите павета, България сме всички ние и това, което правим“, категоричен беше Янев.

В рамките на посещението си в село Средно Градище министър-председателят проведе среща със земеделски производители, собственици на дестилерии, предприемачи и агро-специалисти. С тях премиерът Янев обсъди актуални проблеми в сектора и възможностите за тяхното разрешаване.

Премиерът Стефан Янев отговори също така на журналистически въпроси, касаещи и други значими за региона теми. По отношение на ТЕЦ Марица Изток 2 министър-председателят напомни, че това е проблем, който с годините е бил затлачван и не е възможно да бъде решен само за два месеца. Премиерът постави въпроса защо проблеми като тези за живота на централата и за бъдещата заетост на работещите не са били решени досега, включително с разглеждане на различни възможности за преструктуриране.  Янев отбеляза, че служебното правителство търси баланс, така че да бъдат отчетени интересите на всички заинтересовани страни и да има справедливо решение.

Pin It on Pinterest