България

Премиерът Главчев: Започва разчистването на терена за Национална детска болница

В Деня на детето – 1 юни, започна разчистването на терена, където ще бъде построена Националната детска болница. Това е първото реално действие след повече от две години, посочи министър-председателят Димитър Главчев, който дойде на място заедно с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. „В тази болница децата ще получават денонощна, високоспециализирана здравна помощ на едно място, в съответствие с европейските стандарти за качество, безопасност и ефикасност. Подобряването на детското и майчино здравеопазване е приоритет и това е една от стъпките в тази посока“, изтъкна министър Кондева. 

В кратки срокове служебният кабинет успя да навакса натрупаното забавяне по проекта и символично на днешния празничен за децата ден стартираха действията по разчистването на старите сгради в 40-те декара, предвидени за изграждане на болничния комплекс. Разчистването ще отнеме 7 месеца, като ще се започне от опасните елементи по фасадите и покривните структури и ще завърши с премахването на основите на старите постройки. Така в началото на следващата година вече ще има готовност за проектиране и строеж. Проектът следва да бъде готов за период до 4 години, като за да бъде ускорен процесът, се работи паралелно и по други дейности. Във връзка с подписаното споразумение с Европейската инвестиционна банка се очакват докладите и анализите за структурата, отделенията и капацитета на Националната детска болница. Ще се подготви техническата спецификация и информацията за необходимата медицинска апаратура, която трябва да се закупи. 

Министърът Коритарова от своя страна увери, че ще бъде създаден необходимият бърз и лесен достъп до болницата. Това ще се случи със завършване изграждането на Софийския околовръстен път, от където е предвидена необходимата транспортна връзка за комплекса.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest