България

Премиерът Главчев: До един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“

До един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“.

Това съобщи министър-председателят Димитър Главчев по време на посещението си ГКПП „Капитан Андреево. Предвижда се пунктът да се разшири по 2 аспекта: първо на самия съществуващ, а другият аспект е изграждане на втори терминал, който да се намира в близост до пункта“. Министър-председателят е възложил ускорено да се работи и за разширението и на другите два пункта с Турция – при Лесово и при Малко Търново и се очаква съвсем скоро и там да има сериозно развитие.

Премиерът бе категоричен, че добрата ни координация с Турция може да се използва като основа за модернизиране на всички гранични пунктове на страната.

В резултат на отличната работа между България и Турция се отчита значителен спад на миграционния натиск . Повече от 70% са спаднали опитите за нелегално преминаване на границата с Турция“, съобщи още премиерът. По-рано на министър-председателя бе докладвано, че от началото на годината до 31.05.2024 г. са установени опити на над 16 000 граждани да преминат нелегално на територията на страната в през българо-турската граница, което представлява 71% в сравнение на същия период на миналата година. 15 333 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили присъствието на български патрули и постове по линията на границата.

На граничния пункт премиерът посети и Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция, който е един най-важните елементи на тристранното сътрудничество по охраната на границите, противодействието на нелегалната миграция, борбата срещу трафика на хора, контрабандата и митническите нарушения. „Центърът наистина е един пример как при съвместни действия се постига резултат“, отбеляза министър-председателят.

Министър Коритарова съобщи пред медии, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще обезпечи връзката със скоростен път между граничните пунктове „Лесово“ и „Капитан Андреево“, за да може при натоварен трафик да се ползва дейността и на двата пункта. „Прави се транспортен анализ, за да се види кой е най-добрият вариант за избор на проект, който да бъде реализиран, за да може да е с перспектива за следващите 50 години“, заяви още регионалният министър .

В края на визитата си в района премиерът се запозна как се охранява „зелена граница“ с Турция.

В огледа участваха още посланикът на Турция Н. Пр. Мехмет Саит Уянък, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, както и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest