България

Премиерът Денков: Влязохме в Шенген, защото успяхме да върнем доверието в България на най-високо ниво

След приемането в Европейския съюз, това е най-големият успех на българската дипломация, институции и политици, защото успяхме да се обединим заедно и да върнем доверието в България на най-високо ниво. С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обърна към гостите на церемонията на Летище София, състояла се броени часове, след като страната ни беше приета официално в Шенгенското пространство по въздух и вода.   

„Шенген не е една ограда по границата. Шенген е доверие за това, че можем да опазим границите на ЕС, но също и доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път, ще спазва върховенството на правото и няма да позволява на хората, които нарушават закона, да процъфтяват в България, а те ще бъдат наказвани“, изтъкна акад. Денков. Министър-председателят изрази надежда, че всяко следващо правителство ще работи не само за запазване, но и за укрепване на доверието, което беше получено през последните месеци.

Дали от началото на следващата година България ще бъде част и от сухопътния Шенген според акад. Денков зависи от политиците в България, които трябва да поставят темата като обща цел. Лично аз съм умерен оптимист, добави министър-председателят. Акад. Денков специално благодари на институциите, като акцентира върху ролята на правителството и парламента. Без приетите закони и промяната в Конституцията Шенген нямаше да бъде реалност, заяви акад. Денков. Премиерът благодари специално и на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. „В това усилие бяхме един екип. Без да бъдем заедно, нямаше да се случи“, добави министър-председателят акад. Николай Денков.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest