България

Премиерът Денков: Присъединяването към НАТО е първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история

Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история след 1989 г. То предопредели ясната посока на развитие на страната и така очакваното от поколения завръщане в семейството на европейските демокрации.

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в словото си на Националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Премиерът изтъкна, че днес Алиансът е гарант за мирния живот и сигурността на над 1 милиард жители в Европа и Северна Америка.

„75 години след основаването си НАТО доказа, че може да се адаптира успешно към заплахите и предизвикателствата, а те напоследък се увеличават. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори – обединението ни прави по-защитени и по-сигурни“, добави министър-председателят. По думите му разширяването на Алианса е по същество разширяване на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения. „Няма как да имаме икономическа, енергийна, социална, здравна, образователна и управленска устойчивост, без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България. Всичко това получихме благодарение на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 г.“, заяви още акад. Денков.

Министър-председателят акцентира върху пропуснатите възможности през последните 10 години. „България можеше отдавна да е напреднала с модернизацията на въоръжените си сили, ако разходите за отбрана не бяха намалени до малко над 1% от БВП между 2011 и 2018 г., за да има „постна пица“ за армията и за сигурността на българските граждани. А в същото време да има в излишък за проектите на Кремъл като Турски поток и за стимулиране на корупцията в България“, отбеляза Денков. Премиерът посочи, че България е можело да бъде енергийно независима и да не обслужва болните геополитически амбиции на Кремъл, включително подпомагайки по този начин военната агресия срещу Украйна. „Да, в България все пак демокрацията побеждава. И тя побеждава именно заради неуморната работа на онези, които допринесоха България да бъде отново част от семейството на развитите демокрации като член на НАТО и ЕС. Това беше осъзнатата отговорност на онези наши предшественици, които не се поддадоха на корупционните изкушения на Кремъл“, припомни акад. Денков.

Министър-председателят Николай Денков беше категоричен, че България не може да си позволи да пропусне и следващите 10 години от адаптирането на НАТО. „Наша приоритетна задача е да бъдем активни участници в този процес. Освен да разчитаме на колективните способности във всички аспекти на сигурността и отбраната, имаме задължение да развиваме и наши“, заяви Денков. Според него това е възможно единствено чрез ясна визия, последователна и неотклонна политика, както и чрез окончателно преодоляване и скъсване веднъж завинаги на веригите и мрежите на корупционните зависимости от годините на прехода.

„Това, че днес Кремъл води агресивна хибридна война срещу България е пряко доказателство, че в страната ни е победила демокрацията – и основна роля за това има присъединяването на България към НАТО и ЕС“, изтъкна премиерът Денков. По думите му Алиансът ни гарантира сигурност чрез колективната отбрана, споделената отговорност, силната трансатлантическа връзка и адаптивната сила на НАТО към променящите се предизвикателства и заплахи пред сигурността.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest