България

Премиерът Денков пред депутатите: Националният интерес на България е да развива боеспособността си с модерни средства за отбрана

Реч на министър-председателя в Народното събрание

Дами и господа народни представители, уважаеми сънародници!

От искания вот на недоверие, а разбрахме четири неща днес.

Първо – най накрая, година и девет месеца след началото на войната, „Възраждане“, ИТН и БСП признаха в мотивите си към вота, че Руската федерация води агресивна война срещу Украйна, че водената от Русия война създава заплаха и за България. С други думи, ако Русия спре войната в Украйна, ще изчезнат и опасностите за България. Затова националната сигурност на България изисква всички партии без изключение, включително и опозиционните, да призоват Русия да спре войната и да напусне завоюваните територии в съответствие с международното право. Това е интересът на България. Това съответства на националната сигурност на България.

Второ – разбрахме също, че закупуването на съвременна военна техника, каквато Българската армия не е получавал от 30 години, е повод за ожесточени критики от опозицията. За щастие управляващите през последните години не се интересуват от дребнави интриги като тази, ако следователно развиваме бойните способности с модерни средства за отбрана.

Трето – разбрахме, че народните представители от „Възраждане“ и техните лидери не се интересуват от съдбата на българите в окупираните от Руската федерация територии в Украйна. Кога, господа от „Възраждане“, ще се обърнете с призив към руското ръководство да опази българските общности и техните образователни и културни традиции окупираните територии в Украйна? Защото там българщината изчезва под натиска на окупаторите. Кога ще го забележите?

Четвърто – разбрахме, както и в предишния вот, че истината няма никакво значение в дебатите по вота. Единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което може да използвате. Защо? Защото опозицията отново няма истински аргументи и затова трябва да използва измислици и лъжи.

В заключение именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност. Защото по този въпрос трябва да търсим национален консенсус, който трябва да е центриран първо върху модернизирането на българските въоръжени сили и второ върху нашето пълноценно включване в европейските и евроатлантическите структури. Всички други действия, включително и този опит за вот на недоверие, отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда. Затова призовавам всички народни представители, които имат съвест и се чувстват патриоти да отхвърлят вота, защото това ще бъде от полза за България.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest