България

Премиерът Денков: Азербайджан е наш ценен партньор

Сътрудничество ни е силно не само в енергетиката, а и в сферите на икономиката, образованието и културата“.

С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков посрещна в Министерския съвет проф. Сахиба Гафарова – председател на Милли Меджлиса на Република Азербайджан.

Акцент на разговора бе откритата през миналата година междусистемна газова връзка Гърция-България. Интерконекторът е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, така и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Чрез него страната ни получава договорените количества азербайджански природен газ в пълен обем.

Премиерът посочи, че България е заинтересована от възможностите за по-широко развитие на двустранните отношения в областта на транспортната свързаност, което би помогнало за улесняване на търговията между Европа и Азия.

Акад. Денков и проф. Гафарова отбелязаха също доброто сътрудничество в образованието. Гостенката сподели впечатленията си от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е посетила по-рано днес. Центърът работи от десетилетие и чрез него много български студенти получават възможност да се запознаят с езика и културата на Азербайджан.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest