Представители на хидроенергийния сектор на спешна среща с министър Комитова

Представители на хидроенергийния сектор ще се срещнат в четвъртък със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, заради спорни поправки в нормативни актове на кабинета Борисов 3, които ще доведат до затварянето на 29 ВЕЦ-а до края на годината и още десетки през 2022-ра. Приети през последните 3 години текстове, включително и дни преди оставката на правителството на ГЕРБ, ще оставят без разрешителни всички съоръжения за водовземане, изградени в коритата на реките и въведени в експлоатация след 9-ти август 2010 г. Това са повече от 60 ВЕЦ-а с обща инсталирана мощност близо 120 МВт, в т.ч. и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК дружествата, „Напоителни системи“ и индустриалните предприятия. 

Това означава, че в следващите месеци се блокира 20% от производството на най-евтиния ток, произведен от възобновяеми енергийни източници в България и то в момент, когато цената на борсовия ток е на безпрецедентни нива в историята и надминава 400 лева. 

„Това е удар срещу икономиката и бита, а цените на електроенергията ще се взривят окончателно“, каза Иво Арсов – председател на УС на Съюза на производителите на екологична енергия (СПЕЕ). „На фона на енергийната криза и галопиращите цени на тока, настоятелно търсим активно действие от страна на служебното правителство, за да спре нарастващата криза в сектора и да се балансират цените на електроенергията“, допълни г-н Арсов. 

По думите му изход от казуса има и той е свързано с прецизиране на съществуващите нормативни актове. Има и прецедент, който вече е решил въпроса за три от общо 240 водноелектрически централи. Същият механизъм за придобиване на ограничени вещни права от бранша настояват да бъде приложен спрямо всички съществуващи съоръжения, а ситуацията е докарана до там, че не може да се чака следващо редовно правителство. „Подкрепяме усилията на МРРБ за обезвреждане на тази „мина“, заложена от предишното управление и очакваме тя да намери своето бързо решение още в рамките на служебния кабинет“, категоричен е председателят на СПЕЕ.  

Pin It on Pinterest