България

Председателите на парламентите на България и на РСМ откриха изложбата „Сребърна Тракия“

Председателите на парламентите на България и на Северна Македония Росен Желязков и Талат Джафери откриха в археологическия музей в Скопие изложбата „Сребърна Тракия“.

Това е първата българска археологическа изложба за последните повече от 30 години, която се представя в Република Северна Македония.

Посланието на изложбата е, че общата история прави нашия регион по-обединен, по-силен и по-привлекателен, подчерта Росен Желязков. Той отправи благодарности към доц. д-р Христо Попов и д-р Славица Бабамова за желанието им и положените усилия да изграждат мостове чрез силата на историческото познание. Тази експозиция е факт благодарение на взаимния труд на още над 60 специалисти от двете страни и те ни дават вдъхновяващ пример за добросъседство, за градивно културно сътрудничество и за непоколебим стремеж към общо европейско бъдеще, допълни председателят на Народното събрание.

Убеден съм, че трябва да градим бъдещето на отношенията между България и Република Северна Македония чрез политики за отвореност, свързаност, мобилност, конкуренция и солидарност, чрез добросъседство и стремеж към общо европейско бъдеще, каза председателят на българския парламент. Само тогава нашият регион ще има уникалния исторически шанс да развие пълния си потенциал, уточни Росен Желязков. Ключът е в провеждането на политики на свързаност във всичките й измерения – културна, туристическа, дигитална, отбеляза председателят на Народното събрание.

Изложбата е прекрасно доказателство за общата воля на двете страни за културно сътрудничество и сближаване, посочи на откриването министърът на културата Кръстю Кръстев. Материалното културно наследство играе значима роля в опазването и насърчаването на европейската култура и изкуство, подчерта той. Убеден съм, че експозицията със сребърните тракийски съкровища ще затвърди важната роля на историята и изкуството, поставяйки ярка следа в културната карта на Балканите и Европа, добави Кръстю Кръстев.

Експозицията е организирана от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и в нея са представени 1700 експоната от 18 български национални, регионални и общински музеи, които представят тракийската култура, с фокус върху среброто и неговото използване в Тракия през античната епоха. Изложбата е подкрепена от министерствата на културата на двете страни. Тя е своеобразен жест и подадена ръка за приятелство и изграждането на устойчиви връзки и партньорства в областта на науката и културата, които да представят на европейски ниво общото културно-историческо наследство на Балканите.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest