България

Празнични събития по повод предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия ще се проведат в различни гарнизони на страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Жители и гости ще могат да се запознаят с техника и въоръжение на Българската армия, да научат повече за професията „военнослужещ“, както и да се насладят на изпълненията на военни духови оркестри.

Началото на събитията в страната е утре, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от строева подготовка и високо спортно майсторство. Военен духов оркестър с диригент капитан Йордан Илиев ще поздрави граждани и гости с празничен концерт.

На 26 април в Стара Загора пред сградата на общината от 18.30 ч. ще се проведе празничен концерт на Военния духов оркестър на 2-ра механизирана бригада, съвместно с Военния духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски”.

На 29 април в Казанлък на площад „Севтополис“ от 16.00 ч. военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада ще проведат статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от строева подготовка и от високото спортно майсторство. Военен духов оркестър ще поздрави граждани и гости.

На 30 април в Плевен военнослужещите от 5-о бригадно командване по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия ще участват в поредица прояви от 10.00 до 14.00 ч пред централния вход на Военния клуб. Военнослужещите ще покажат съвременно оръжие и екипировка на въоръжение в Сухопътните войски и показ на основни хватки за водене на специализиран ръкопашен бой. По повод празника на Българската армия ще бъдат връчени награди на военнослужещи с призови класирания на спортни състезания. Ще бъде представена фотографската изложба „Сухопътни войски минало и настояще“, както и прожекция на филма „138 години Сухопътни войски – по пътя на традицията“.

В музикалната програма ще участва фестивален духов оркестър на Българската армия, както и школи и състави по спортни и народни танци към Военен клуб – Плевен и самодейни състави от детски градини и училища в града.

На 30 април в град Чирпан от 09.00 ч. до 14.30 ч. в парк „Д-р Теньо Стоилов“ ще се проведат спортни игри под надслов „Млад войн 2024“ с ученици от Община Чирпан. Ще има демонстрация на приготвяне в полеви условия на армейска боб-чорба от готвачи от 1-ви разузнавателен батальон и ученици от паралелка „Ресторантьорство“ на Професионална гимназия по селско стопанство в града. Ще се проведе благотворителен базар със сувенири, изработени от ученици от Центъра за подкрепа за личностно развитие „Пейо Радев Гарвалов“ и военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон. Събраните средства ще бъдат дарени на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Чирпан.

На 2 май в Шумен от 10.00 до 14.00 ч на площада пред общината военнослужещи от военното формирование 54 060 ще участват в изложение „Съвременно оръжие и екипировка на военнослужещите от Сухопътните войски”. Представеното въоръжение е 7,62 мм АК-47-П с ИКЗ, 7,62 мм АКС-47-П с ИКЗ, 9х19 мм ОП Sig Sauer 2022 с ИКЗ и индивидуална екипировка – тактическо снаряжение и средства за индивидуална и балистична защита. Изложението е съпътствано и от фотоизложба и показ на оръжие от Освобождението до наши дни (съвместно с клуб „Традиция“).

В Смолян на 2 май на новия център на града от 10.00 ч. военнослужещи от 101-ви алпийски полк ще направят показ на въоръжение, техника и алпийско имущество. Сред атракциите за студенти, ученици и граждани ще бъде устройването на т.нар. алпийски тролей. По традиция за 6 май от Орлова скала в местността „Усойката“ в Родопите смолянски военнослужещи ще спуснат националния флаг с размери 20/10 м., за което ще използват специалните алпийски способи.

В Благоевград, също на 2 май, от 17.30 ч на площада пред Регионалния исторически музей ще се проведе парад на военни униформи, оръжия, реплики на бойни знамена и ретроспекция на победите на славната Българска армия под надслов „За честта и славата“. Съорганизатори на събитието са Трето бригадно командване, Община Благоевград, Регионален исторически музей Благоевград, Регионално дружество „Традиция“ и Сдружение „14-ти пехотен полк“.

В Асеновград на 2 май от 16.00 ч. на площад „Академик Николай Хайтов” военнослужещите от 4-и артилерийски полк ще направят демонстрация на въоръжение (леко стрелково оръжие) и екипировка, приети на въоръжение във военно формирование 24 490. От 17.00 ч. е концертът на Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили под надслов „По следите на безсмъртната песен”.

Заповядайте!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest