Правителството предлага проф. Ангел Димитров за Орден „Стара планина“

Министерският съвет предложи на Президента проф. Ангел Димитров да бъде награден с орден „Стара планина“ без лента – първа степен, за заслугите му в развитието на отношенията на България с държави от Западните Балкани и приноса му за защитата на българските национални интереси.

Димитров е роден на 11 ноември 1945 г. в гр. София. Завършва магистратура по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1970 г., след което работи в БАН.

В периода 1992-1993 г. е генерален консул на България в Скопие. През 1994 г. става първият извънреден и пълномощен посланик на България в Република Македония, днешна Република Северна Македония, (1994-2001 г.). От 2012 г. до 2016 г. е извънреден и пълномощен посланик в Република Сърбия.

От май 2018 г. е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Северна Македония, сформирана в съответствие с подписания през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и тогавашната Република Македония, понастоящем Република Северна Македония.

Приносът му за развитието на отношенията със страните от Западните Балкани и най-вече на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония, е безспорен и широко известен.

Pin It on Pinterest