Правителството поднови патента на почетния консул на България в Торино поради смяна на името му

Министерският съвет прие днес решение за издаване на нов консулски патент във връзка с подновяване на екзекватурата на почетния консул на България в Италия Джани Мария Сторнело.

Неговото седалище е в Торино, а консулският му окръг обхваща област Пиемонте. През 2015 г. Джовани Сторнело официално променя името си на Джани Мария Сторнело. На това основание италианското министерство на външните работи и международното сътрудничество издава през 2016 г. нова екзекватура с промененото име, която е валидна до 27 октомври 2020 г. Това налага и подновяването на патента.

Джани Мария Сторнело, който е бивш журналист, е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет от 28 януари 2005 г. Той е осъществил редица инициативи, които да представят страната ни като благоприятна среда за развиване на бизнес и за инвестиране.

Почетният ни консул в Торино е ангажиран активно и с популяризирането на българската култура и традиции сред гражданите на Италия. През 2015 г. осигурява финансиране за наградата „Васко Абаджиев“, организирана от Софийския клуб на ЮНЕСКО към Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Той е и сред основните инициатори и участници в организацията по присъждането на степен „хонорис кауза“ по хуманитарни науки през 2017 г. от Ректора на Университета в Торино на Христо Владимиров Явашев – Кристо.

Pin It on Pinterest