България

Правителството отпусна средства за изпълнението през 2024 г. на Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в региона

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2024 r. в размер до 2 100 000 лева, необходими за изпълнението на Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Република Албания, Република Сърбия, Република Касово, Украйна и Република Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание, на проектна основа за периода 2020 – 2024 г., приета с Решение на Министерския съвет № 259 от 16 април 2020 г.

Финансовата подкрепа е част от ангажимента на българската държава към българските исторически общности и граждани в чужбина като носители на значителен интелектуален, финансово-икономически и демографски потенциал.

Подпомагането на проекти на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Касово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание в рамките на 5-годишната Програма осигурява нови възможности и механизми за приобщаване и включване на българските граждани зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България, както и за съхраняване на българското етнокултурно пространство и утвърждаване на положителния образ на Република България.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest