България

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за Програмата за подпомагане на българските общности, организации и инициативи на българите в чужбина за 2024 г.

Със свое постановление Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2024 г. в размер до 200 000 лева, необходими за финансирането на проекти по Програмата за подпомагане на българските общности, организации и инициативи на българите в чужбина за 2024 г.

Програмата бе одобрена с Решение на Министерския съвет на Република България № 152 от 07.03.2024 г. Нейната цел е поддържането на устойчиви връзки с българските граждани и българските общности в чужбина и подпомагането на техните структури, организации и медии в справянето с информационни и комуникационни предизвикателства и в създаването на подобрена среда и устойчивост за развитието им.

Фокусът на програмата е насочен към държавите от непосредственото съседство (Западните Балкани) и от Източна Европа с традиционни български общности (Украйна и Молдова). С Програмата се цели създаване на капацитет за борба с дезинформацията и фалшивите новини, повишаване на медийната грамотност и създаване на обществена устойчивост към външна намеса и информационно манипулиране.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest