Посланик Васил Петков връчи акредитивните си писма на президента на Словашката република Зузана Чапутова

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Словашката република Васил Петков връчи на 27 април 2021г., в президентския дворец в Братислава акредитивните си писма на държавния глава на страната Н.Пр. Зузана Чапутова.

След тържествената церемония се състоя разговор на четири очи между президента и новия ръководител на дипломатическата ни мисия в Братислава.  По време на срещата словашкият президент пожела успешен мандат на българския посланик и го увери, че в бъдещата си дейност ще може да разчита изцяло на нейната лична подкрепа. В отговор той заяви, че ще  ще положи необходимите сили и умения за задълбочаване и разширяване на двустранните отношения и издигането им на още по-високо равнище.  Използва повода, за да изкаже искрена благодарност към държавното ръководство на страната и лично към президента Чапутова за подкрепата, която се оказва на съществуващите на територията на страната дружества и клубове на етническите българи, които са естествен мост на дружбата и приятелството между двете държави. Българското малцинство в Словакия е напълно интегрирано и има всички условия за запазване на своя език и култура.

Двамата събеседници бяха единодушни в оценката си, че приятелските отношения между България и Словакия имат дълбоки исторически корени, свързани и с великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици по тези земи. Те се градят върху солидната основа на взаимната симпатия и уважение, в т.ч. и върху членството на държавите ни в ЕС и НАТО и споделени общи ценности. 
Подчертано бе значението от поддържане на редовен и интензивен политически диалог, както и необходимостта от засилване на търговско-икономическите връзки,  които имат съществен потенциал за бъдещо развитие. 

Специален акцент по време на срещата бе сътрудничеството в областта на културата, науката и образованието. В този контекст, посланик Васил Петков определи столицата Братислава като уникално по своя характер място, приютило на своя територия Българското средно училище „Христо Ботев“ и Българския културен институт. Със своята активна дейност те внасят съществен принос за по-нататъшното сближаване и укрепване на връзките между народите на двете страни.


Посланик Петков предаде на президента Зузана Чапутова поздрави от българския държавен глава г-н  Румен Радев и й отправи от негово име покана да посети България.

Pin It on Pinterest