България

Посланик Петър Крайчев връчи акредитивните си писма на Президента на Република Корея Н. Пр. Юн Сук Йол

На церемония в президентския дворец в Сеул на 26 април 2024 г. извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Корея Н. Пр. Петър Крайчев връчи акредитивните си писма на Президента на Република Корея Н. Пр. Юн Сук Йол.

В обръщението си към Президента Юн посланик Крайчев благодари за великодушното гостоприемство и възможността да участва в церемонията по връчване на акредитивни писма. Сподели, че динамичното и многообещаващо начало на мисията си в Република Корея дължи преди всичко на начина, по който страната на акредитация е приветствала него и семейството му. Българският посланик подчерта, че е готов да направи каквото е по силите му за все по-разпознаваемо сближаване между Република България и Република Корея във всички сфери на споделен интерес. Петър Крайчев коментира, че всички необходими предпоставки и обстоятелства са налице – свидетели сме на рядка синергия от благоприятни условия и фактори в двустранен, регионален и глобален план, които предполагат издигането на отношенията между София и Сеул на равнище стратегическо партньорство. Посланикът поднови в този смисъл поканата от Президента на Република България Н. Пр. Румен Радев към Президента на Република Корея Н. Пр. Юн Сук Йол да посети България.  

Посланик Петър Крайчев използва възможността, за да вплете в изложението си и кратка история, посветена на Летните олимпийските игри в Сеул през 1988 г. Коментира, че Олимпиадата в Република Корея е паметно събитие, на което България заема 7-о място в общото класиране, а българските спортисти печелят общо 35 медала, 10 от които златни – рекорд за брой златни медали в цялата олимпийска история на страната ни. Българският посланик сподели с Президента Юн свои спомени от откриването на олимпийските игри, обусловили влечението му към корейската култура и традиции още преди 36 години. В заключение, Петър Крайчев заяви, че още от детството си се стреми да опознае Република Корея – на този фон и няколко десетилетия по-късно възможността да представлява Република България в Република Корея се явява не само въпрос на изключителна професионална чест в качеството му на кариерен български дипломат, но и забележително събитие в личната му и семейна история като българин.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest