Посланик Александров участва в VI брюкселска конференция „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“

Постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров участва днес в VI конференция „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“, която се проведе в Брюксел.

Конференцията бе председателствана от ЕС и в нея взеха участие представители на държавите – членки на ЕС, съседните на Сирия страни, агенции на ООН, водещи донори, международни финансови институции, регионални организации и сирийското гражданско общество. Основната цел на форума беше да продължи подкрепата за сирийския народ и останалите държави от региона и да се мобилизира международната общност в подкрепа на всеобхватно и надеждно политическо решение на конфликта в Сирия. Участниците в конференцията подчертаха необходимостта от запазване на помощта за сирийските бежанци и приемащите ги общности предвид нарастващите хуманитарни нужди. Призоваха за напредък в политическия процес и подкрепиха усилията на Специалния пратеник на ООН за Сирия Гейр Педерсен в тази насока.

„Продължаващият вече 11 години конфликт в Сирия е източник на напрежение и дестабилизация за целия регион. Изключително важно е да бъде спряно насилието и да се търси дългосрочно и устойчиво политическо решение, което да включва всички общности в страната“, изтъкна в своето изказване посланик Румен Александров. Той подчерта императивната необходимост да бъде осигурена защита на цивилното население, особено на децата, и пълно прилагане от всички страни в конфликта на международното хуманитарно право. „Сирия и региона са също сред засегнатите от руската военна агресия срещу Украйна. Нарушена е сигурността на хранителните доставки, което има силен негативен ефект върху хората при това в ситуация на икономическа и социална криза“, допълни ръководителят на българската делегация.

България ще предостави 140 000 евро хуманитарна помощ, които ще бъдат разпределени към УНИЦЕФ, Международната организация по миграция и Фонда на ООН за населението. През периода 2016-2021 г. нашата страна е осигурила 450 000 евро за Регионалния доверителен фонд на ЕС в отговор на Сирийската криза. 

Pin It on Pinterest