Полковник Иван Маламов встъпи в длъжност „Началник на Националния военен университет „Васил Левски“

Новоназначеният началник на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Иван Маламов днес, 14 август, встъпи в длъжност. Той прие поста от досегашния началник на училището бригаден генерал Пламен Богданов.

В тържествения ритуал по предаване и приемане на длъжността в Националния военен университет в гр. Велико Търново участва заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

„Пред ръководството на Националния военен университет предстоят две сериозни предизвикателства. Едното е отделянето в самостоятелно висше военно училище на сегашния факултет „Авиационен“ в Долна Митрополия. Втората организационна задача е създаването на единен център за начално военно обучение, който трябва да предаде същност на проекта за организиране на доброволна военна служба за българските граждани“, посочи заместник-министър Величков в изказването си. Той благодари на бригаден генерал Пламен Богданов за работата му като началник на военния университет в продължение на четири години, в които висшето учебно заведение постига най-високата си институционална оценка. Заместник-министър Величков представи пред командно-преподавателския състав новоназначения началник на Националния военен университет. 

Полковник Иван Маламов е роден на 10 май 1973 г. в с. Копривлен, област Благоевград. Той е завършил Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) „Панайот Волов“ в гр. Шумен, специалност „Експлоатация и ремонт на зенитно-ракетни комплекси“. Завършил е „Организация и управление на логистичното осигуряване на оперативни и тактически формирования“ и „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ във Военна академия „Г. С. Раковски“. На военна служба е от 1997 г., а във военно звание „полковник“ – от 1 септември 2017 г.

При встъпването си в длъжност полковник Иван Маламов заяви, че целите му ще бъдат продължаване на добрите традиции за повишаване на авторитета на НВУ „Васил Левски“ като водещо учебно заведение във военно-образователната система в национален и международен план и увеличение на приема на курсанти и студенти.

Pin It on Pinterest