България

Политически консултации по актуални въпроси от европейския дневен ред между Министерствата на външните работи на Република България и Република Гърция

На 14 май 2024 г. в МВнР се проведоха двустранни политически консултации между Министерствата на външните работи на Република България и Република Гърция.

От българска страна, консултациите бяха водени от г-жа Гергана Караджова, генерален директор по политически въпроси, и г-н Йордан Първанов, генерален директор по европейски въпроси. Гръцката делегация се оглавяваше от посланик Русос Кундурос, генерален директор по политически въпроси, и г-жа Елени Хулуси, и.д. генерален директор по европейски въпроси.

Консултациите се проведоха във важен момент за европейската политика, отчитайки предстоящите избори за Европейски парламент през юни и предстоящото дефиниране на приоритетите на ЕС за следващия институционален цикъл. 

Пленарните разговори включиха широк спектър от актуални въпроси на европейския дневен ред, сред които политиката на разширяване на ЕС, европейската интеграция на страните от Западни Балкани, институционална реформа на ЕС, отговора на ЕС на войната в Украйна, изработване на общ европейски подход към Черноморския регион, ситуацията в Близкия изток, справяне с миграционните предизвикателства.

Двете делегации бяха единодушни в оценката си, че българо-гръцкото партньорство е от стратегически взаимен интерес и е в полза на региона на Югоизточна Европа и ЕС като цяло. В тази връзка, беше изразена обща воля за по-нататъшно развитие на инфраструктурната, транспортната и енергийна свързаност между двете държави.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest