България

Политически консултации на ниво генерални директори по европейски въпроси между Министерствата на външните работи на България и Финландия

На 11 юни 2024 г. в МВнР се проведоха политически консултации между Министерствата на външните работи на Република България и Република Финландия на ниво генерални директори по европейски въпроси.

От българска страна, делегацията бе ръководена  от г-н Йордан Първанов, а от финландска от г-н Оли Кантанен.

Обсъден бе широк кръг въпроси от двустранния и европейския дневен ред. Основно внимание бе отделено на Западните Балкани, бъдещето на Европейския съюз и работата по новия стратегически дневен ред, политиката на разширяване на ЕС, енергийната сигурност, регионалното сътрудничество, както и сигурността в региона на Черно и Балтийско море.

Двете делегации бяха единодушни в оценката си, че между България и Финландия съществува широко поле за задълбочаване както на двустранното, така и на сътрудничеството в рамките на Европейския съюз и НАТО. От българска страна бе изразена благодарност за подкрепата на Финландия за усилията на България за присъединяване към ОИСР, еврозоната, както и за завършване на процеса на интеграция в Шенген с отпадане на контрола по сухопътните граници.

Двете страни изразиха готовност за поддържане на редовен диалог в различни двустранни и европейски формати.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest