Почина Явор Димитров

Напуснал ни е Явор Димитров – композитор, пианист, педагог, обществен деец и дългогодишен директор на Софийската филхармония.


  Явор Димитров завършва НМА „Проф. П. Владигеров” в специалност „Пиано“ при проф. Б. Стършенов и проф. А. Диков през 1987 г. Същевременно учи композиция при проф. М. Пеков. През 1993 г. получава диплом от Университета „Джонс Хопкинс” (САЩ) за успешно участие и защитен проект за устройство и начин на създаване на организации, сдружения, фондации и др., свързани с гражданското общество.
  От 09.2019 г. е директор на „Музикална къща БНР“; в периода 2016-2019 е мениджър екип „Външни пазари“ в търговска фирма; от 2002 до 2014 г. е Генерален директор на Софийската филхармония; в периода 1993-1997 г. е Директор на Национален център за музика и танц при Министерство на културата.
  От 2009 преподава в Нов български университет, Директор е на програма „Арт мениджмънт“, Департамент „Публична администрация“; от 1984-2009 е преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, София; преподавал е и в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, както и в НМУ „Любомир Пипков“, София.
  Сред наградите и признанията за дейността му са високи отличия, почетни грамоти и награди от Министерство на културата, Столична община, национални и международни конкурси и прояви; „Златно перо“, награда на Класик ФМ за принос към българската култура, „Златна лира“, награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и  „Железен кръст“ – орден на Президента на Австрия за изключителни заслуги към Република Австрия, както и много други.
  „Музиката беше негова кауза и смисъл на живота му. А Софийската филхармония – голямата му любов“, пишат за него колегите му от културния институт.
  Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Явор Димитров.
  Дълбок поклон!

Pin It on Pinterest