Почина Дора Бонева

Напусна ни талантливата художничка Дора Бонева.


  Дора Бонева е родена през 1936 г. в Габрово. Завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов.Участва във всички национални изложби и редица представяния в чужбина. Получавала е награди за своите творби от Съюза на българските художници, от Софийската община, от културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище Париж. През 1989, 1990, 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-5 г. от “Графис Арт Център” в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ.
  Има повече от 35 самостоятелни изложби в България, Унгария, Англия, Полша, Холандия, Франция, САЩ. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.
  Само преди дни, на 11 април, Дора Бонева навърши 85 години и по този повод в столичната галерия „Райко Алексиев” бе открита изложба, в по-голямата си част ретроспективна, но и с нови картини, рисувани в последните месеци.  
  Министерството на културата изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Дора Бонева.
  Дълбок поклон!

Pin It on Pinterest