Почетният консул на България в Монреал Георги Паничерски ще бъде награден с орден „Мадарски конник” първа степен

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Георги Паничерски, почетен консул на Република България в Канада със седалище в град Монреал и с консулски окръг, обхващащ провинция Квебек, с орден „Мадарски конник” първа степен.

Това се посочва в прието днес решение на Министерски съвет, според което орденът ще му бъде връчен за неговите значими заслуги и личен принос за развитието на двустранните отношения и задълбочаването на сътрудничеството между Република България и Канада.

Георги Паничерски е активен член на българската общност в провинция Квебек от 1990 г. Бивш председател е на Българското културно-спомагателно дружество (1996 – 1998 г.) и настоящ член на съвета на председателите. През 1996 г. организира първите „Български дни в Монреал”, включващи изложби на живеещи в Канада български художници, скулптори, архитекти и фотографи, фолклорни и класически концерти и научна конференция. Основател и председател е на Канадско-българския бизнес съвет, чиято цел е опознаването и споделянето на канадския организационен и икономически опит. През годините е организирал множество бизнес форуми и търговски мисии. През 2001 г. е назначен за почетен консул на Република България в Канада със седалище в град Монреал и с консулски окръг, обхващащ провинция Квебек.     

За значителния му принос за развитие на канадско-българските отношения и дългогодишната работа в полза и подкрепа на българската общност в провинция Квебек, Паничерски е удостоен с почетния знак на Министерството на външните работи „Златна лаврова клонка”, както и с медал „Иван Вазов” и почетен знак на ДАБЧ.

През 2021 г. изявеният български деец и общественик отбелязва своя 70-годишен юбилей, както и навършването на 20 години от назначаването му за почетен консул на България в Монреал и 25 години от създаването на Канадско-българския бизнес съвет.

Pin It on Pinterest