Пламен Димитров: От Асен Василев КНСБ и „Подкрепа“, Васил Велев: От Кирил Петков АИКБ – ще искаме справедливост за хората и бизнеса

Пламен Димитров, президент на КНСБ и Васил Велев, председател  на АИКБ, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 8-ми януари 2022 г., заявиха позиции по следните теми:

Високите цените на електроенергията и газа и свързаните с това рискове.

    „Г-н Димитров, в нашия анонс зададох въпроса „Кабинетът „Кирил Петков“ и 47 НС на „Продължаваме промяната“ ще фалират ли бизнеса и хората?“ Това е най-кратко зададеният въпрос по отношение на това, че вече сме в енергийна криза, която вече ни въвлича и в икономическа криза, която пък вече ни въвлича и в психологическа криза, намирам 3 компонента?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „Можем да добавим още елементи на кризата, получава се „перфектната буря“! Има такава опасност и забавянето на вземането на политическите решения заради политическата криза, в която бяхме и все още се намираме в последните 7-8 месеца ни изправя пред една невъзможност да видим какви са решенията, каква е перспективата. Това, което се предлага в момента, може би ще поуспокои малко нещата, но в никакъв случай няма да ги реши. Компенсациите за бизнеса за два месеца, които кабинетът даде в края на миналата година в непълен и недостатъчен вид, заради цената на тока. Верният подход, и ние подкрепихме това искане, е 75% в разликата между борсовата и базовата цена да бъде компенсирана, но този таван, който се слага, не мисля, че ще намери устойчиво решение, за да не се стига до въпроса, който Вие питате – какво правим оттук нататък и как се вземат решенията на пазара на труда!“. Председателят на КНСБ допълни, че в края на ноември се е пречупила тенденцията на едно балансирано развитие на пазара на труда и вече имаме повече освободени работници, отколкото наети. Тази тенденция се наблюдава поне от 5 седмици. Засега са пострадали предимно малките фирми. Но и средните и по-големи предприятия вече заявяват готовност за съкращения. Това ще доведе до по-голяма безработица и по-ниски доходи и то във време, когато инфлацията набира скорост. Невъзможността да се компенсират доходите, защото бизнесът е в много трудно положение, не вещае нищо добро. Димитров заяви: „Опитите да се измести темата в друга плоскост, не знам дали умишлено или не, за мен е много опасно. Да, сигурно е много важно в момента да коментираме какво ще правим със Северна Македония, но аз смятам, че това спокойно може да почака няколко месеца!“.

    „Какво визирате, че президентът свиква КСНС в понеделник за Северна Македония, но не свиква КСНС за цените на енергията ли?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „Точно това имам предвид! Темата на темите, от една страна наистина бясното разрастване на пандемията, която буквално ни очаква от следващите седмици, комбинирано с цените на тока. Да, тя малко падна, но 450 лева за мегаватчас всъщност е огромна цена, която няма как да бъде калкулирана в никаква себестойност на каквато и да е продукция или услуга. Ние сме в една невъзможност да продължава да функционира сравнитено нормално и предвидимо икономиката ни!“.

   Пламен Димитров заяви, че наложеният мораториум върху цените на тока е пълна глупост и добави: „Това е глътка въздух, но след това ще ни изкара два пъти повече въздуха!“.

     Беновска заяви: „За цената на газа, знаете, че заради чистотата на въздуха, въглеродни емисии и така нататък ние устойчиво се опитваме поне от 15 години да въведем газ не само за промишлените, но и за битовите потребители. Ние сме залети от имейли и обаждания на хора, които са на газ, на които сметките са нараснали 7 пъти! Тези хора няма да умрат от ковид, те ще умрат от студ!“. Пламен Димитров се съгласи и отново подчерта, че битовите потребители и бизнесът буквално не знаят какво ще стане утре. Цената на газа не е регулирана за битовите потребители и това се пропуска от политиците. Президентът на КНСБ заяви, че е скептичен относно очакванията цената на газа да падне от началото на февруари. Той добави: „Газът вече е геостратегическа суровина, с която великите сили си мерят силите, така че аз не съм убеден, че ще видим бързо и скорошно намаляване на цената на газа. Така че ако сумираме ситуацията, в момента има не просто криза, а неуправлявани рискове! Аз съм съгласен с бившия премиер Иван Костов, който каза, че когато не успееш да управляваш такива едри рискове, те неминуемо прерастват в неуправляеми кризи и ние сме на ръба, даже с единия крак сме прекрачили, да влезем в неуправляема криза! Каквото и да направят по-късно правителство, парламент, президент, то ще е безвъзвратно късно. Или хората вече ще бъдат уволнени, предприятията закрити, или домакинствата вече ще бъдат фалирали и ще се чудят как да свържат двата края заради всички тези сметки!“.

     „Нека да включим и гласа на бизнеса, тук е председателят на АИКБ Васил Велев, доколкото знам във вторник имате среща в МС с премиера Кирил Петков и вероятно финансовия и енергийния министър, но само да допълня, г-н Димитров, че бизнесът беше приет от президента, на Вашето възражение, че президентът не свиква КСНС за енергетиката, но нека да чуем и работодателите!“, обърна се Беновска към Васил Велев. Той каза, че наистина във вторник работодателите ще се срещнат с премиера Кирил Петков и се надява след тази среща да има по-добри новини за предприятията. Той продължи: „Проблемът с високите цени на енергията, колкото и да звучи странно, е шанс за България. Ние от тези високи цени като страна и като бизнес можем да спечелим, ако намерим добрите решения, а такива има. По-труден е въпросът с високата цена на природния газ, защото там печалбите не са за български енергийни дружества, а за чужди!“.

    Беновска продължи: „Аз ще обхвана не само проблемите на бизнеса, но и на потребителите, знаете, че заради чистота на въздуха тенденцията от много време насам е да се газифицираме. Да Ви обърна внимание, ако вие наистина сте загрижени не само за вашия бизнес, но и за потребителите на вашия бизнес, защото ще престанат да имат възможността да са ваши потребители – 7 пъти са нараснали сметките им за потребление. Ако са пращали 300 лева, сега са платили 2100 при един нестуден месец. Какво ще кажете?“. Васил Велев отговори, че трябва да има компенсации, те да се плащат на домакинство, а не пропорционално на потребеното количество. Водещата помоли Василев да уточни какви трябва да са критериите за подкрепа на домакинство. Той отговори: „С мен говорете за бизнеса, г-н Димитров отговаря за домакинствата! Ние отговаряме за възнагражденията на работещите, с които да могат да си плащат сметките и за да могат да си плащат сметките и тези възнаграждения да не се обезценяват от инфлацията, ние имаме добри предложения за компенсиране за тези свръхразходи на предприятията за електроенергия, защото нашите свръхразходи са свръхприходи и непланирани извънредни печалби за енергийните дружества от която и да е година назад и ще останат такива и след компенсациите, които ние сме предложили!“.

     Беновска се обърна към Пламен Димитров: „Има ли работодателски егоизъм, г-н Димитров, който трябва да отговаряте за домакинствата, извинявайте за шегата?“. Пламен Димитров отговори: „Едва ли сега трябва да уточняваме кой за кого отговаря. В края на краищата домакинствата не са нищо друго освен работещи, работодатели и техните семейства! Трябва да видим общите неща, важно в момента е не да се търси поносимост на сметките, което прави финансовият министър, а да се търсят възможните решения, за да запазим предприятията, работните места и доходите на хората и да ги увеличим, за да могат да поемат високата инфлация. И тук трябва да сме заедно с бизнеса!“.

Исканията на КНСБ.

     „А защо не сте заедно с бизнеса на тази среща във вторник?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „Не знам защо, ние заедно поискахме тези срещи с общо писмо до г-н Петков след неговото назначаване. Но сега срещите стават поотделно. В понеделник двата синдиката имаме среща с финансовия министър Асен Василев. Сега разбирам, че във вторник имат среща с бизнеса, може би това е тактика на управляващите!“. Беновска попита: „Това „разделяй и владей“ ли е?“. Президентът на КНСБ отговори: „Дано да не е „разделяй и владей“! Интересите и на бизнеса, и на работещите са всички ние да поискаме от правителството да компенсира всичко това, което се случва и на енергийния пазар, и на пазара на труда. Тоест в момента не трябва да се вторачваме прекалено много в числата на фиска, в момента има разрешени възможности за това, има и огромни ресурси! Натам трябва да отидем и да сме с еднакви искания за компенсация и на бизнеса, и на хората! Ние настояваме да бъде удвоен броят на домакинствата и лицата, които в момента получават компенсации! Те са и за газ, и за ток, и за парно, но са прекалено ниски. Припомням Ви, че социално уязвимите домакинства получиха през октомври 525 лева за петте зимни месеца. Това е системата за социално подпомагане към момента, която първо е малка, и второ – обхватът ѝ е 375 000 при над 2 милиона българи, които не могат да си топлят жилищата през зимата. И другото, с което сигурно ще имаме различни виждания с г-н Велев, трябва да се увеличат заплатите поне с толкова, колкото инфлацията ги е изяла през миналата година, след като се компенсира бизнесът да получи тези средства, които му се полагат и забележете – средствата за подкрепа на заетостта, които трябва да продължат и през януари, февруари, така наречените 60/40!“.

Исканията на работодателите.

    Васил Велев заяви: „Ние нямаме различия с г-н Димитров дори и по исканията за увеличаване на заплатите. Ние ще призовем нашите членове да го направят и то с двуцифрен процент, ако се приемат нашите предложения за справедливо компенсиране на предприятията за свръхвисоките цени на електроенергията. За нас това решение не е трудно, печалбите от тези свръхвисоки цени остават в българската енергетика, която е държавна. Тоест това е едно сравнително лесно решение, до което вярвам, че ще се стигне, за да може да има предвидимост, за да може мениджърите да калкулират своите поръчки, съответно доставки, да планират дейността си за няколко месеца напред и да могат да увеличат, а не да намаляват продажбите. Оттам ще дойде и ръстът във възнагражденията!“.

     „Може ли да се съсредоточите и да кажете какво ще поискате във вторник от министър-председателя?“, попита Беновска. Васил Велев отговори, че ще поискат не символично, а справедливо компенсиране на предприятията за свръхвисоките цени на електроенергията. Компенсациите трябва да бъдат функция на постигнатите на пазара ден напред на борсата цени. Ако има някакъв таван, той трябва да бъде толкова висок, че до него да не се стига. Председателят на АИКБ обясни: „Печалбите, които се генерират в енергетиката, са по-големи от поисканите от нас компенсации при всяка една от хипотезите занапред. Тоест ще останат повече пари в енергетиката от непланирани печалби от която и да е друга година назад. Така че енергетиката ще може да се развива с тези свръхприходи и печалби, а икономиката има шанс да дръпне с двуцифрен ръст на продажбите и предвид случващото се пренареждане на веригите на доставки, скъсяването на тези вериги. Към нашите предприятия, към нашата страна има голям интерес в момента, на който ние не можем да отговорим поради несигурността и високите, екстремни цени на електроенергията. А себестойността на електроенергията, произвеждана в България, е 150 лева, сравнете я с 430 за декември!“. Така завърши разговорът между Васил Велев, Пламен Димитров и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 8-ми януари 2022 г.

Pin It on Pinterest