Пламен Димитров: „Марица 3“ Василев и Сандов да не спират, въглищните ТЕЦ да работят в енергийната криза

Пламен Димитров, президент на КНСБ, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Преизбирането му за президент на КНСБ. Каузата на КНСБ.

   „ С удоволствие казвам добър ден на новия, стар президент на КНСБ! Честито! Какво удовлетворение Ви носи да управлявате най-големия синдикат в България? И каква полза имат хората от вас?“, попита Беновска. Пламен Димитров благодари и обясни, че КНСБ има около 300 000 члена, което я прави най-голямата синдикална организация в България. Той продължи: „Всяка победа, всяко постижение, дори да не е чак толкова голямо, се посреща от тези, от които е извоювано, с благодарност! И когато видиш в очите на хората, дори да не казват нищо, че са получили нещо, което са искали – това стига! Друго не е нужно!“.

    „В епохата на „Промяната“, ако мога така да се изразя, какви са новите хоризонти пред синдикалната дейност? Преди Вас бяха работодателите, които обявиха, че заедно с тях и вие ще подкрепите техния протест!“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че КНСБ са заедно с бизнеса. Според него няма как да бъде приет опитът на правителството да компенсира с по-малко пари високите цени на електрическата енергия. Причината не е, че бизнесът е лаком, а че така няма как да се запази и без това изтънялата конкурентоспособност на българските компании. Така че няма как КНСБ да не е с бизнеса при тези разумни аргументи, които гарантират работните места.

    Пламен Димитров обясни: „От тази гледна точка „Промяната“, зададена във Вашия въпрос, има редица кусури! Но нашия конгрес стана дума за другата промяна, за истинската промяна! За „зелената“ и „дигиталната“ промяна! Искаме или не искаме – тя се случва. Това води след себе си и до възможности, и до кризи, и до заплахи! Това, което се случва с въглищните ни централи е проблем, който стои отдавна. Но дигиталната промяна носи ползи! Така че думичката „промяна“ сякаш започна да се натоварва с някаква негативна конотация! Не знам дали е оправдано като цяло, да я извадим от политиката и да я сложим в реалния живот, в реалния бизнес, защото там всъщност са важните неща!“.

Спирането на ТЕЦ „Марица 3“. Съдбата на въглищните ТЕЦ-ове.

   „Имат ли някакъв интерес управляващите да закрият въглищните ТЕЦ-ове и главно ТЕЦ-овете на Христо Ковачки?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че не знае дали имат някакъв личен интерес, това може да се проверява дълго. Но така като че ли управляващите са намерили начин да сложат някаква червена точка пред себе си и да пуснат напред ПВУ, за да могат да дойдат напред другите пари. Тези пари ще се насочат не само към енергетиката, но и към различни фискални инструменти, независимо, че бизнесът е очаквал грантове, за да може да бъде конкурентен. Президентът на КНСБ заяви: „Аз сякаш не вярвам, че Асен Василев е решил да затвори точно ТЕЦ-овете на Ковачки и съм склонен да му вярвам, че няма нищо лично! Но трябва да затвори някои, за да угоди на Урсула фон дер Лайен. И понеже другите са по-трудни, по-системни и по-важни и там стоим и ние много по-силно – така стига до „жертвеното агне“, което няма никаква причина да бъде такова!“.

   „Да, но когато правителството навърши 100 дни, лъснаха противоречията между Асен Василев и Кирил Петков дали трябва да се закрият „Брикел“ и „Бобов дол“. Нека да чуем Асен Василев какво каза на 100 дни в едни кратки интервюта, защо трябва да закрие „Брикел“ и „Бобов дол“, защото не работят!“, продължи Беновска и пусна отговора на вицепремиера Асен Василев на неин въпрос по време на пресконференцията по повод 100-те дни на правителството:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Асен Василев – финансовото „гуру“ на Петков – иска да закрие ТЕЦ-овете „Бобов дол“ и „Брикел“ точно заради НПВУ.

Асен Василев: Единственият ангажимент за затваряне на мощности, който сме поели е да се затворят мощностите, които не отговарят на екологичните стандарти в момента. Нашата информация е , че не отговарят „Брикел“ и Бобов дол“. Те почти не работят в последните години.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   Пламен Димитров коментира тези думи: „Това е легендата и то всъщност не защото не работели, а защото не отговаряли на екологичните стандарти и изисквания! По тази линия и Сандов се опитва да вкарва някакви аргументи, които не винаги са състоятелни! Аз няма да се превръщам в адвокат на никого, но в крайна сметка трябва да има равнопоставеност!“.

    Пламен Димитров беше категоричен, че в момента въглищните централи ще гарантират сигурността на България. Доставките на газ все още не са ни гарантирани и не се знае на каква цена ще дойде газа. Освен това ТЕЦ „Бобов дол“ е системен ТЕЦ и не може да бъде затворен. Както и ТЕЦ „Варна“ не може да бъде затворен. „Както някои искат да ги затворят, защото единия бил на Доган, а другия на Ковачки! Няма значение на кого е! Българската електроенергийна система е изградена по един начин и пръстенът, който върви в цяла България – трябва да има електрогенерираща мощност в тази част на България! Дали ще бъдат само на въглища е друг въпрос! ТЕЦ „Бобов дол“ има планове да мине на газ, но как ще стане това при тази цена на газа е друг въпрос. Но трябва да се даде равен шанс на всички! Не виждам причина това да не е така, защото в „Бобов дол“ бяха направени сериозни инвестиции. А от 1-ви юни започна ремонта на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, който няма да бъде една седмица, както каза Сандов преди малко, а ще бъде няколко месеца! И трябваше да му се позволи няколко седмици на минимален товар да работи, за да се види колко и къде трябва да се фиксират течовете!“, категоричен бе Димитров.

   „Искам отново да се върнем към фигурата на Асен Василев, защото това изявление беше преди един месец, да видим онзи ден какво каза той още!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с Асен Василев от 10-ти май 2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Искам да Ви питам нещо за енергетиката! Защо искате да затворите „Брикел“ и „Бобов дол“? В момента Вашият колега Сандов иска да затвори „Марица 3“! Това са ТЕЦ-ове, които са все свързани с Ковачки, знаете! Каква е тази амбиция?

Асен Василев: МФ няма как да затваря ТЕЦ-ове!

Илиана Беновска: Вие го изразихте сам, че искате да затворите „Бобов дол“ и „Брикел“, защото не работели достатъчно! Това беше на 100-те  дни на  правителството! Ако помните? Дадохте интервюта и Кирил Петков даже каза, че това не е съгласувано! Не го ли помните?

Асен Василев: Това, което с ЕК сме съгласували, беше по повод ПВУ, е МОСВ да си направи проверките и централи, които не отговарят на европейските норми за замърсяване, да бъдат спрени.

Илиана Беновска: Ама Вие лично споменахте двете имена „Брикел“ и „Бобов дол“, от Вашата уста!

Асен Василев: Защото към момента имаме наказателна процедура от ЕК за тези две централи!

Илиана Беновска: Тоест нищо лично към Ковачки?

Асен Василев: Нищо лично!

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   Беновска продължи: „Виждате, че последователно Асен Василев иска да затваря ТЕЦ-овете и искам да се ориентираме към историята с „Марица 3“. Пламен Димитров обясни, че всички ТЕЦ-ове на Ковачки работят за свободния пазар и това ще продължи да бъде така. От 1-ви юли започна новия период на регулирания пазар и трябва да бъде гарантирано, че токът за бита няма да се увеличава. Това може да стане, само ако се вкара максимално енергия от АЕЦ „Козлодуй“ на регулирания пазар. В същото време на регионалния пазар трябват между 1500 и 2000 мегавата. Това означава, че всякакво ограничение на ТЕЦ-ове ще създаде проблеми на нашите съседи, на които изнасяме ток.

   „Аз щях да питам не се ли застрашава националната сигурност, ако така, през просото или „по весели чорапи“ се правят промени?“, попита Беновска. Президентът на КНСБ отговори, че ако навредим на отношенията си със съседите от Западните Балкани, това ще създаде допълнително напрежение. И ЕК е казала, че ако няма износ от България от 1500 – 2000  мегавата, то западните ни съседи отиват към режим на тока.

   „Преди малко тук беше юрисконсултът на „Марица 3“, той каза, че на 16-ти ще има протест!“, продължи Беновска. Пламен Димитров отговори, че протестът от организиран съвместно със синдикалната организация на КНСБ в централата и това е съвсем нормално, защото хората искат да си пазят работните места. Той заяви: „Ние сме с тях! Най-вероятно протестиращи от тях ще има и на 18-ти на големия протест с работодателите!“.

    Беновска обясни: „ТЕЦ „Марица 3“, макар и малък ТЕЦ, работеше, но беше затворен от РИОСВ Хасково с предварително изпълнение на решението. Борислав Сандов упорито и много системно продължава да го държи затворен. В четвъртък, когато беше насрочен протест, се разигра нещо много интересно. Първо Сандов разреши на „Марица 3“ да работи и те се отказаха от протеста. След 20 минути насрочи пресконференция на която съобщи за решение на Съда в Люксембург, който, виждате ли, показвал, че ТЕЦ „Марица 3“ не трябва да работи! Ако позволите да покажа, на първа страница на решението се казва, че съдът се произнася във връзка с неизпълнение на директива от страна на България от 2007 г. досега. Във втората страница на решението пък се показва, че това се отнася не за конкретни ТЕЦ-ове, поименно споменати, а за Югоизточен регион. На трета страница се упоменава, че ние трябва да изпълним указанията. Няма никакъв диспозитив, който да указва – спираме „Марица 3“ или който и да е друг ТЕЦ! Даже най-смешното беше накрая в решението, което е 42 страници, накрая пише, че България трябва да плати разноските по делото! Това е единственото предписание!“. Пламен Димитров отговори, че не иска да омаловажава проблемите, които страната ни има с неспазването на редица постановления на европейското законодателство. „Но да се спекулира и по някакъв начин да се злоупотребява с това, като се нарочват едни или други конкретни компании – за мен е недопустимо! Нека някой да докаже откъде идва това замърсяване! Чухме тук Гълъбово, вятъра! В Димитровград има и други замърсители!“, категоричен бе президентът на КНСБ. Той добави, че се получава някакво смесване в публичното и политическото говорене и собствениците на мощностите не са наясно колко време още ще могат да работят, ако направят необходимите инвестиции.

  Пламен Димитров отново подчерта, че ТЕЦ „Марица 3“ трябва да бъде пуснат да работи на минимален товар, за да се установи точно откъде идват течовете. Това се казва и в писмо на заместник-министъра на енергетиката Данаилов до РИОСВ Хасково, с копие до министъра на околната среда и водите. „Аз не разбирам каква е тази истерия в момента, че се пуска за 10 дена този ТЕЦ, след което той самият ще спре за ремонт! И правим тук някакви панаири, протести, съдът, вицепремиера, „Матросов на амбразурата“! Това са някакви неща, които са странни!“, категоричен че Димитров.

   „Моля Ви да изгледаме, то е кратко, как Борислав Сандов обяви решението на Съда в Люксембург и какво обеща накрая, това е най-важното!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на Борислав Сандов от 12-ти май 2022 г.:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Вицепремиер Сандов, здравейте, „Беновска пита“! Може ли да ми отговорите държавнически в колко часа се появи и Вие узнахте това решение на Люксембургския европейски съд? И дали не разиграхте една постановка, като, вече знаейки за това решение, пуснахте от Хасково ТЕЦ „Марица 3“ да работи и сега, уповавайки се на констативното решение да го спирате?

Борислав Сандов: Това решение излезе на сайта на съда, което е единствения начин, по който ние го разбираме, преди половин час, 35 минути! Знаехме, че ще излезе днес. Знаехме отпреди време, защото за днес беше насрочено съдът да оповести решение по приключили вече дела. Нашето беше приключило и чакахме решението. Аз това съм го казвал и може да бъде намерено в медиите. Защо синдикатът е решил да насрочи за днес този протест и защо го отложил, пак казвам – аз това не мога да зная! Мога да предположа! За мен самия беше странно защо синдикатът иска протест днес, когато знае, че ще излезе или поне аз съм казал, че очакваме това решение. А за всички ни е ясно, че това решение щеше да бъде негативно за България!

Илиана Беновска: Какво пише в диспозитива на това решение и кои ТЕЦ-ове се цитират?

Борислав Сандов: Цитира се целия регион! Целия Югоизточен регион! Ще Ви зачета част от решението – „148, от това следва, че второто твърдение за нарушение трябва да бъде прието. С оглед на всички изложени по-горе съображения следва да се установи, че Република България не е изпълнила не е изпълнила задълженията си по чл. 13, параграф 1 от Директива 2008/50/ЕО, като не е гарантирала в зона Югоизточна да не се превишават систематично и постоянно от една страна от 2007 г. до 2018 г. включително почасовата пределно допустима стойност за серен диоксид. И от друга от 2007 г. до 2018 г., с изключение на 2010 г. и 2012 г. дневната пределно допустима стойност на този замърсител!“.

Илиана Беновска: Какъв срок поставят за изпълнение на това констативно решение?

Борислав Сандов: Незабавно! Тези решения са установителни! Ако оттук насетне ние незабавно не го изпълним, мисля че обясних, следва по тази наказателна процедура тя да остане активна и да се предяви иск за финансови санкции!

Илиана Беновска: А как ще разберете кой ТЕЦ колко е замърсявал? Къде са държавните, къде са „американските“, къде са на Ковачки?

Борислав Сандов: Държавата и Изпълнителната агенция по околна среда, като сертифициран орган, част от Европейската агенция по околна среда, по стандартизирана методология, има измервателни станции в населените места близо такива инсталации. Прави мониторинг и в тези инсталации. Самите инсталации също трябва да правят собствен мониторинг. Но ние правим втори мониторинг, за да сме сигурни контролно, че този, който оперира инсталацията, дава конкретно и обективно данни!

Илиана Беновска: Сега ще излезете със списък кои ТЕЦ-ове какви предписания трябва да изпълнят?

Борислав Сандов: Точно така ще направим, да! И вероятно трябва някои от ТЕЦ-овете да намалят малко капацитета си в момента, защото виждаме замърсяване и от други ТЕЦ-ове в момента, защото работят на пълен капацитет!

Илиана Беновска: До края на седмицата ще стане ли?

Борислав Сандов: Тепърва се запознавам! Наистина пристигна преди половин час. Тепърва се запознавам с него в цялост, за да видя какви действия да предприемем!

БТВ: Казахте, че сте очаквал това решение на ЕК. Не го ли очакваха обаче и от регионалната екоинспекция в Хасково, които днес разрешиха някаква временна, пробна работа на ТЕЦ-а?

Борислав Сандов: Те може да не са следили този въпрос!  Така или иначе това тяхно решение от днес е отменено с друго тяхно решение, също от днес!

БТВ: Казахте за някаква заплаха, възможно ли е това първоначално решение от тази сутрин да е взето под въпросната заплаха, за която говорите?

Борислав Сандов: Много е възможно! Било е ултиматум!

БТВ: От кой?

Борислав Сандов: От представител на ТЕЦ „Марица 3“! Към директора на регионалната инспекция!

БТВ: Какъв ултиматум?

Борислав Сандов: Ултиматум да се пусне временно да работи това предприятие!

БТВ: Това ще изисква ли някаква  проверка от страна на МОСВ на инспекцията, ще поискате ли отстраняване на директора?

Борислав Сандов: Ще имаме пълна проверка по въпроса! Аз искам да защитя директора! Защото същият този директор може да си представите на какъв натиск е бил подложен преди да издаде предишното решение, а вероятно и сега! Аз съм готов да я защитя максимално и тя вече е отменила това решение от сутринта, което е издала!

Илиана Беновска: А сезирахте ли прокуратурата за тази заплаха към директора?

Борислав Сандов: Г-жо Беновска, това се случва в последния един час, в който аз имам поредица от срещи и очаквам да видя вас! Още не е сезирана прокуратурата!

Илиана Беновска: Може ли още един въпрос? Защо не допуснахте този юрисконсулт, той ли е заплашвал, Семерджиев, директора на РИОСВ – Хасково? Защо не го допуснахте тук да говори?

Борислав Сандов: Защото това е сградата на МОСВ, правим брифинг на МОСВ. Юрисконсултът на „Марица 3“ не е част от министерството! И трябва да е ясно на неговия работодател, че МОСВ е държавен орган, обективен и безпристрастен! Ако някой във времето е имал някакви особени влияния или връзки в това министерство или в други, и не е отговаряло законодателството, както можем да видим и от решението на Европейския съд, то това вече не е така!

Илиана Беновска:  За Христо Ковачки ли говорите?

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   Беновска продължи: „Вицепремиерът по екологията Сандов направи малко трудно, но ясно заявление, че до края на седмицата ще опише кои ТЕЦ-ове в Югоизтока на България замърсяват! А там са „Марица 3“ разбира се, но и още 5 ТЕЦ-а!“. Пламен Димитров отговори: „Замърсяването дори да бъде по-високо, аз не виждам някаква трагедия, в момента някой да ползва от това каквато и да било инициатива! Още повече действия да затваря ТЕЦ-овете. Да припомним – в условия на война сме! Държави, които се отказват от въглищна енергетика, в момента започват да отварят консервирани ТЕЦ-ове, за да гарантират, че ако спрат доставките от „Газпром“, ще могат да имат ток! Това ли ни е приоритет – когато излязло решението на съда дали серният диоксид на 5 централи превишава малко!? Ами ще превишава, важното е да имаме ток! А в по-дългосрочен хоризонт естествено, че трябва да се справим и с екологичните проблеми!“.

   „Ще изисквате ли на протеста на 16-ти с ТЕЦ „Марица 3“ Сандов да представи списъка с ТЕЦ-овете кой колко замърсява Югоизточна България?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че Сандов не може да предостави този списък. Това може да стане от местните РИОСВ-та с техните инсталации и инсталациите на самите ТЕЦ-ове. Президентът на КНСБ отново подчерта: „Да, лошо е да има замърсяване, но по-лошо е да няма ток! Трябва да си дадем сметка кое пред кое трябва да сложим!“.

Високите цени на тока и подпомагането на бизнеса и гражданите.

   „ДПС, подкрепени от БСП, лично Корнелия Нинова със свое изявление, искат да се мобилизират средствата, които се вземат от електроснабдителните предприятия в този кризисен период за подпомагане на бизнеса. Какво е Вашето становище?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че всичко, което генерира системата, би трябвало да бъде върнато обратно към небитовите потребители. Според него нормата на печалба, която трябва да остане, е около 10%, след като са включени всички инвестиционни разходи, както и ремонтни! Той продължи: „Оттук нататък всички свръхпечалби не трябва да бъдат делени към нещо различно! Например милиард и сто-двеста милиона извадиха от БЕХ, за да купуваме зърно! Не че не е важно, но можеха да бъдат извадени от държавния бюджет, защото там също имаме преизпълнение милиардно. Да не говорим, че не стана ясно и дали купихме това зърно, но това е друга тема. Онзи ден БЕХ е преведе 200 милиона дивидент на Министерството на финансите от АЕЦ „Козлодуй“. Дивидент, който е изтеглен предварително. Има нужди, вървят и други плащания, но не трябва да вадим оттам парите! Трябва да ги вадим откъдето трябва! Парите от енергетиката, след като се инвестират и направят ремонтните програми, трябва да отиват обратно към небитовите потребители! Пари за компенсации на домакинствата, на социално слабите също има. По наши сметки, заради инфлацията, 3-4 милиарда данъчни приходи повече могат да бъдат предвидени и получени. Следователно точно толкова, без да пипаме разходните политики, можем да похарчим за социалния пакет! Не 2 милиарда, както казва той, а 3-4 милиарда, както казвам аз! Пари могат да бъдат в по-голяма степен ориентирани, без да пипаме енергийните пари! Това е неразбирането и непризнаването, което в момента стои в говоренето на енергийния министър, на финансовия министър, пък и на премиера!“.

Националният протест на 18-ти май.

    „На 18-ти предстои национален протест, работодателите го организираха, превозвачите също пренасрочиха своя провален протест за 18-ти, вие също участвате активно, ще има и други съсловни и браншови организации. Какво е главното, което трябва да се изиска от управляващите? Преди малко бяха тук работодателите и казаха, че ще изискат незабавно изпълнение на техните искания! Като попитах какво значи незабавно, те казаха – на другия ден! Вие?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че двата компенсаторни пакета за бизнеса и за домакинствата трябва част по-скоро да бъдат сложени на масата. Тези преговори е трябвало да се водят преди протестите. Водещата припомни думите на Джейхан Ибрямов, че във всеки български дом вече мирише на бедност. Пламен Димитров отвърна, че на 250 000 работещи българи доходите са спаднали под необходимите за издръжка. Инфлацията върви нагоре, а доходите не се компенсират. „Тоест отвсякъде бедността не мирише, а направо атакува! И няма нищо по-спешно, премиерът, президентът Радев ако щете – всички заедно да седнат! Да престанат боричканията. Да се седне за няколко дни всички, парламентарни партии, научна мисъл, да се изработи тази антикризисна спешна програма, която да даде смисъл, че и бизнесът, и хората могат да минат през тази криза!“, категоричен бе президентът на КНСБ.

    „Но ако никой не слезе при вас, ако на другия ден не се осъществи решаване на всички тези проблеми – какво правите?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „Аз не съветвам никой да залага на тази карта! Имало е такива случаи и периоди в нашата история и те не са свършвали никак добре – нито за държавата, нито за управляващите! Каквото можем – правим!“. Така завърши разговорът между Пламен Димитров и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 г.   

Pin It on Pinterest