Пламен Димитров: Кирил Петков – дясно-ляв – няма такова дървено желязо

Пламен Димитров, президент на КНСБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Перфектната буря – политика, пари, COVID; Цените на ел енергията, парното и храните; Зелената сделка

“В перфектната буря – политика, пари, COVID – как ще оцелее българинът?” попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че без мерки към бизнеса и домакинствата трудно ще се оцелее. Той смята, че ситуацията изисква действия от страна на служебното правителство, както и новият предстоящ парламент. По отношение на енергийния пазар Димитров заяви, че няма никакви надежди за овладяване – фючърсите за продажба на ел енергия на нашата борса за последното тримесечие на тази година и първото на 2022 година показва цени на ел енергията от 160-170 евро за мегават – продължаващо увеличение, което не може да бъде понесено от индустрията, бизнеса, домакинствата. “Домакинствата са защитени, но от 1 януари цената на газа ще доведе до увеличение на топлофикациите – 1/5 от българите ползват парно, но там ще имаме 2-цифрен процент, поне 10-15 % ще бъде ръстът на парното. Енергоносителите от 1 януари ще поскъпват и за домакинствата” каза Димитров. Той добави, че и стоките за бита поскъпват – 1 килограм бял хляб се очаква да стигне цена от 2 лева до края на годината. “От една страна политическа криза в България, от друга страна външни фактори, които носят инфлация през енергоносители и процеси, от трета страна Зелената сделка, която се вихри много драматично – нов пакет от 12 законодателни акта, които ожесточават Зелената сделка по всички линии – не само към мините и енергетиката, към транспорта, селското стопанство, автомобилите и ние, които караме. Добавяйки към това и социалното измерение и фактът, че сме най-бедни и най-дълбоки неравенства – аз не виждам нищо хубаво в следващите месеци” коментира Димитров. Той заяви, че това може да струва няколко милиарда лева и не е ясно дали бюджетът може да го понесе, но бизнесът няма как да чака до декември месец да има парламент. Президентът на КНСБ сподели, че са получили нотификация от Стомана Перник за намерения за уволнение на 200 души, заради цената на ел енергията. 

Зелена и цифрова трансформация

Беновска попита Димитров какво очакват при тази негативна прогноза. Тя отбеляза, че в понеделник са организирали сесия за възстановяване чрез зелена и цифрова енергия на промишлена трансформация, на която е поканен Атанас Пеканов, вицепремиер по европейските средства, Андрей Живков, министър на енергетиката, Иван Кръстев, заместник-министър на труда и социалната политика, Димитър Манолов, Подкрепа, генералните секретари на МКП и ЕКП, Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК. Пламен Димитров обясни, че това е формат, който има за цел да се видят възможностите за управление на зеления преход в България, какви са невъзможните решения, които не могат да бъдат направени и какво ще се случи с милиардите, които са ориентирани към България, за да може да се трансформира дигитално индустрията и енергетиката да е национално ориентирана и отговорна. “Това не включва утре да затворим мините” подчерта Димитров. 

Планът за възстановяване и устойчивост

Беновска отбеляза, че България не подала проекта си по плана за възстановяване и устойчивост, а и се промъква едно изискване на ЕК – европейските пари да се раздават само на държави с върховенство на закона и нямат корупция. Димитров добави, че има и като изискване да бъдат посочени годините, в които ще бъде прекратен въгледобивът и производството на ел енергия от въглища и единствено България няма дата. Президентът на КНСБ заяви, че не е ясно това дали трябва да се направи, но в един момент страната ще бъде притисната в ъгъла, изискванията са категорични, за България са неприемливи и с изключително тежки последици, а и страната няма готовност. Димитров коментира, че проектът за възстановяване и устойчивост не е “вчесан” и няма как да се мисли, че мините ще затворят и ще се направят малки и средни предприятия, в които няма синдикати. 

“Икономиката и политиката вървят ръка за ръка. Няма какво да се заблуждаваме. Нека да Ви хвърля рязко в политиката, за да поговорим кой в крайна сметка трябва да застане начело, защото знаете, че колата има едно кормило и един управлява. Да видим нашия поглед към един от най-силните претенденти не само за президентската, но и за изпълнителната власт – президентът Румен Радев” каза Беновска. 

Коментар на Илиана Беновска в “Беновска пита” на 16.09.2021

Беновска: Президент Радев, генерале – „Батальонът се строява за последен път“. 

Да не сбъркате „копчетата“ Кирил Петков и Асен Василев като Чарли Чаплин в „Модерни времена”?

Батальонът се строява за последен път, – Румен Радев, Стефан Янев, Бойко Рашков, Кирил Петков, Асен Василев…

Старото се уволнява, зайците реват. – Кирчо и Асенчо

А, кога ли ще дойде денят да се върна аз у дома, – Скоро

А, кога ли ще дойде денят да се уволня? – 14.11.21

Бойко Борисов стана любимец с песента на „Южен вятър“ „Батальонът се строява“. А, за вас, Румен Радев, тя ще е вашето „Лебедово езеро“ – „лебедова песен“… – Одета – Одил от „Лебедово езеро“

Няма вече старшината вечно да крещи, – Татяна Дончева

Рота равнис, рота мирно, рота остави. –  Христо Иванов

Няма вече непоряди, арести и строй, –  Хаджигенов

има само мацки млади, гаджета безброй. – Мария Капон и Мая Манолова

И ето идва шифрограмата и аз падам на колене, и се моля на всички богове – уволнение! – Херо Мустафа

Слави Трифонов и Има такъв народ ви издъниха, президент Радев. Надеждата ви е Кирил Петков и Асен Василев да направят партия да ви издигне. Щото нито БСП, нито никой вече не ви ще да ви издигне.

На портала вън ме чака бялата кола, – Президентство off!

а на задната седалка гадже без пола. – Деси Радева

На портала офицери колкото си щеш, – Валентин  Терзиев, Тодор Манчев – мъртви…

Старото се уволнява не отдава чест. – На Ахмед Доган

И ето идва шифрограмата и аз падам на колене, и се моля на всички богове – уволнение! – Мустафа Карадайъ

Радев, издигна ви Русия, но посланик Елеонора Митрофанова ви би шута: “Радев е ту на Русия, ту на САЩ !”

Няма вече да ни буди селекторът червен, –  Корнелия Нинова

Изпълнявай Тунджа-200, аз съм уволнен. – Леонид Решетников

Няма вече да ни мръзнат голите – Пламен Узунов

те ще бъдат все на топло между две бедра. – Дали?

А, кога ли ще дойде денят да се върна аз у дома, – Скоро…

А, кога ли ще дойде денят да се уволня? –  На 14.11.

Президент Радев, генерале – „Батальонът се строява за последен път“. Да не сбъркате „копчетата“ Кирил Петков и Асен Василев като Чарли Чаплин в „Модерни времена”?

Аз съм Беновска. И Питам.

Кой ще ни управлява?; Новите проекти и техните заявки

“Кого ще изберат Вашите синдикални членове от новите и старите герои и защо да го правят?” попита Беновска. Димитров заяви, че защитават своята независимост и няма да влязат в политическата реторика. Беновска подчерта, че именно хората питат какво да правят и КНСБ е фактор. “Нека хората да слушат и да виждат какво предлагат тези, които искат да ги водят и управляват по някакъв начин… както Вие казвате – на какво основание и могат ли в края на краищата да поемат управлението и в каква посока ще ги водят. Какво значи десно-леви неща?” коментира Димитров, а Беновска го попита дали говори за политическия проект Продължаваме промяната. Президентът на КНСБ потвърди и коментира, че Кирил Петков е заявил, че ще правят десни политики, за да изпълняват леви цели. “Такова дървено желязо няма измислено. И аз съм доктор по икономика и мога да кажа ясно това, че има мерки, които трябва да бъдат подредени и изпълнявани и ако трябва да минем в по-ляв режим на икономиката, това е написано как става. То не е непременно комунизъм, раздаване на пари на калпак и държавата да фалира. Това не е вярно. Отдясно само това чакат – някой да каже лявото винаги е грешно, трябва да се затрие. Лявото трябва да се развие. Нови и нови партии – Слави, Петков – отиват пак в дясното пространство, но хората са леви по природа, защото са бедни. БСП не успява да води и представлява бедните българи и в този вакуум идва популизмът” каза Димитров. Той подчерта, че Петков претендира, че ще прави лявоцентристка партия, но тя до момента не дава такива представи. Беновска отбеляза, че тази партия е под шапката на президента. Президентът на КНСБ каза, че не знае под чия шапка е, но не се виждат ясни икономически заявки, а дясноцентристки послания. “Десни мерки, леви мерки – объркваме хората. Това е към моите членове, защото синдикалните членове, обикновено, не са много богати. Имаме и по-богати членове в някои сектори и браншове, но хората, които си изкарват хляба с двете си ръце и получават 1000 лева максимум вкъщи, за тях са нужни – подкрепа, социална сигурност и гаранция за работните им места” каза Пламен Димитров. Той подчерта, че това не се чува от новите проекти.

Разговори с партиите и претендентите за управление

“Вие ще постъпите ли така, както правите традиционно – ще ги поканите ли на разговор?” попита Беновска. Президентът на КНСБ потвърди и обясни, че март месец тази година са издали меморандум за социално-икономическо развитие в 5 области, които са ключови за българските работещи – как да се развива икономиката, къде да се дават стимули, как да се гарантират работните места и т.н. Димитров подчерта, че трябва да се дадат компенсации за скъпия ток без значение дали мярката е дясна, или лява, но когато се говори за данъци, доходи – има голямо значение. “Хората да си преценяват те къде са в тази скала. Колко работещи българи могат да кажат, че са предприемачи и имат мисленето на десни политици?” коментира Димитров. “Когато поканите Продължаваме промяната при Вас на среща, освен това, което говорим тук, какво ще им кажете като категорично изискване на синдикалните членове – тук се говори за нов морал, за промяна в ценностната система от тяхна страна?” попита Беновска. Президентът на КНСБ подчерта, че тази “залъгалка и дъвка” се слуша 20 години и не носи справедливост нито отговаря на въпроса как се стимулира икономиката, кои предприятия и как са стимулирани и как се работните места да дават добри доходи, как с най-ниските данъци и осигуровки може да се дават по-високи пенсии и т.н.

Съвет за национална сигурност и президентът Радев

“Друг, който иска властта, е президентът Радев, който се афишира, че ще се кандидатира за втори мандат. Вие ще го поканите ли и него на разговори, и не е ли нужно да се свика консултативен съвет по национална сигурност, защото ние наистина ще изпаднем в криза, която може да не застрашава пряко границите ни и въздушното ни пространство, но тя ще застраши държавата като цяло?” попита Беновска. Президентът на КНСБ не е убеден, че трябва да се правят изборите две в едно точно в този момент. “Всички трябва да седнат на една маса, които имат някакво влияние и отговорност да управляват държавата, те са под властта на Радев в момента, трябва да излязат с ясната си позиция какво правим следващите два месеца, докато няма парламент. Това не изключва всички, които претендират за властта, да заявят своите позиции и дали имат решения за тези сложни въпроси. Това ще ги питаме ние в предизборния формат. Ние към президентската институция не сме имали други претенции, освен свързаните с конституцията” коментира Пламен Димитров. Беновска отбеляза, че Радев е влязъл като водач в промяната и в моделирането на изпълнителната власт. Президентът на КНСБ подчерта, че така се нарушава разделението на властите и то е очевидно. “Ако се влезе в конституционния дебат, както очаквам, ще има такъв нюанс в президентската, пък и може би парламентарната кампания, там да се говори за правата на гражданите. 10 години говорим за това как са гарантирани икономическите и социалните права на гражданите в Конституцията. Има редица неща, които ние сме предлагали за промяна. Ако отвори този конституционен дебат, ще имаме нашето място в дебати и срещи с кандидат-президенти” коментира Димитров. Той подчерта, че националната сигурност не е запазена територия на президента, но решенията могат да бъдат генерирани от тези, които претендират, че са водачи в общественополитическия живот, в т.ч. и синдикатите и бизнесът. Президентът на КНСБ отбеляза, че пенсионната система не трябва да се забравя, защото с тези ниски пенсии държавата не може да влезе в Еврозоната, нито може да се премине към либерализиран енергиен пазар, както натиска ЕК и ако това се случи – домакинствата ще измрат с цените, които в момента плаща бизнесът. Пламен Димитров подчерта, че няма как с ресурсите, които се преразпределят, да се посрещнат нуждите и процесите, които са в перфектната буря. “Трябват дълбоки промени. Не както ги заявяват някой – да продължаваме промяната – а да започнем промяната. Ние си я представяме по друг начин – с ясни политики по доходите, с ясни механизми, които стимулират работните места, които дават парите да стигат лесно до бизнеса, особено до малките и средни фирми, но и големите да бъдат подпомогнати и цялото това нещо накрая да даде ръст на БВП, който да бъде преразпределян по-справедливо. Всичко останало са ала-бала-лизми.” призова Димитров. 

Президентът на КНСБ заяви, че ще се бори на 1 януари 2024 година България да влезе в Еврозоната и да влезе с минимална заплата поне 500 евро и средна работна заплата, която е поне два пъти по-висока.

Така завърши разговорът между Пламен Димитров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 25-ти септември 2021 година.

Pin It on Pinterest