България

Пенсионери подготвят серия инициативи в навечерието на Международния ден на възрастните хора

Участниците в инициативата „60+“ подготвят серия от инициативи в навечерието на Международния ден на възрастните хора – 1 октомври.

Първата от тях ще стартира с изложба на фотографии, картини и изделия от приложни изкуства, изработени от пенсионери от всички райони на Пловдив. Те ще демонстрират своите творби, изработени по време на творческите работилници, в които заедно с професионални фотографи и художници придобиха умения в областта изобразителното изкуство, литературата, музиката и фотографията. Пенсионерите имаха възможността да бъдат ученици на известния художник Аспарух Сърбов – Пуха, който им показа специфични техники в живописта и пластиката. Курсистите получиха умения и в областта на танците, музиката, литературата, приложното изкуство. „Оказа се, че творческият потенциал тлее във всеки един от нас. Членовете на пенсионерските клубове в града и на Клуба на слепите са подготвила чудесни картини, изделия, направени в курсовете по декопаж и тъкачество, както и фотографии. Искам да изкажа истинска благодарност към секретарите на клубовете за добрата организация и силната мотивация към всеки един участник“, сподели организаторът на инициативите Ели Шопова.
Изложбата ще бъде открита на 20 септември 2023 г. от 14 часа в Централния клуб на пенсионера в Пловдив на ул. „Васил Априлов“ 100.
В Деня на възрастните хора – 1 октомври ще се проведе фестивалът „Изкуство без граници и възраст“ от 17 часа в парк „Лаута“. Специални гости ще бъдат известният естраден певец Христо Кидиков и виртуозният цигулар Мичо Димитров. Концертмайсторът на симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив вече няколко години представя свои платна, изпълнени с цветове, образи, къщи, които излъчват творческа енергия и настроение в различни изложби в страната. Организаторите обещават много празнично настроение и красиви емоции за всички.
Инициативите 60+ се реализират от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest