Първа среща на мониторинговия комитет по прилагане на Стратегия 2030 за Югоизточна Европа – 23 ноември 2021 г.

На 23 ноември 2021 г. във видеоконферентен формат се проведе първата среща на мониторинговия комитет по прилагане на Стратегия 2030 за Югоизточна Европа.

Българската страна бе представена от Уляна Богданска, генерален директор „Глобални въпроси“ и и.д. генерален директор „Европейски въпроси“ на МВнР. Срещата бе проведена за първи път в този формат и бе организирана от Съвета за регионално сътрудничество (СРС) в Сараево, който е водещ по създаването и прилагането на новата Стратегия.

В началото на срещата  Богданска изрази съболезнование от името на България и министъра на външните работи Светлан Стоев на семействата на загиналите в трагичния инцидент с автобус граждани на Република Северна Македония, който се случи рано тази сутрин на АМ Струма. Богданска информира, че българските институции оказват пълно съдействие на ранените и полагат всички усилия за бързото изясняване на причините за тежката катастрофа. Сподели огромната тъга, която изпитва, вследствие на злощастното събитие и изрази солидарност с нашите приятели от Република Северна Македония в тези трудни времена.

По инициатива на СРС бе официализирано създаването на Комитет за наблюдение – т. нар. Мониторингов комитет, който да управлява дейностите по програмирането, изпълнението и отчитането на Стратегия 2030 за ЮИЕ, в състав – националните координатори на страните, отговорни за прилагането на Стратегията на национално ниво, както и генерален секретар на СРС.

В рамките на срещата бяха приети трите основни документа, които регламентират задачите, функциите и механизмите, по които Комитетът ще наблюдава прилагането й.

Стратегия 2030 за Югоизточна Европа е всеобхватен документ, включващ всички 13 страни- участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). В изграждането си стъпва на 3-те основни стълба за устойчивото развитие (ЦУР) – икономически, социален и екологичен, и Дневен ред 2030. Съгласно основния документ: прилагането ще се осъществява на база двугодишни планове, което дава възможност за гъвкавост и допълнително актуализиране на Стратегията.   Документът бе официално приета от лидерите на страните-участнички в ПСЮИЕ, с декларацията от Анталия, по време на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ПСЮИЕ на 17 юни 2021 г. в Анталия.                    

Pin It on Pinterest