България

Парламентът прие решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна

Парламентът прие решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

Решението  беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“. 

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание. Министерският съвет  следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция. 

Решението за позицията на Република България относно превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС.

Депутатите приеха и решение за работа на парламента в периода септември – октомври тази година. То предвижда Народното събрание да заседава на 18 и 19 септември, на 25 и 26 септември и на 2 и 3 октомври т.г., а пленарни заседания да не се провеждат от 11 до 13 октомври включително, от 18 до 20 октомври включително и от 25 до 27 октомври включително.

По това време се провеждат заседания на парламентарните комисии. На народните представители се признават само транспортни разходи, направени за участия в пленарни заседания и заседания на парламентарните комисии, се посочва в решението. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest