Парламентът насрочи президентските избори за 14 ноември

Парламентът гласува без дебати решение, с което насрочва изборите за президент и вицепрезидент за 14 ноември.

„За“ бяха 152 депутати, без против, с 25 въздържали се.

Проектът за решение беше внесен от Виктория Василева („Има такъв народ“) и група народни представители.

По време на изслушването си в парламента за мигрантския натиск вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков посочи, че ситуацията се наблюдава ежедневно. В много тясна координация сме с Турция и Гърция, за да може заедно да противодействаме на мигрантския натиск, каза Бойко Рашков. Взаимодействието между граничните власти на трите страни е удовлетворително на този етап, допълни той.

Министър Рашков съобщи, че около 200 мигранти са отблъснати от нашата граница тази нощ, в страната са заловени 10-15 души. Преобладават граждани от Афганистан, допълни той. По думите му голям проблем е опитът на нелегални мигранти да преминават през границата чрез транспортни средства. Това налага граничните власти да проверяват щателно всички транспортни средства, което пък забавя преминаването на границата и рефлектира върху икономиката, обясни той.

Мерките за ограничаване на пандемията и защита на бизнеса, които Министерството на здравеопазването огласи, са достатъчно щадящи, отбеляза в рамките на парламентарния блиц контрол министър-председателят Стефан Янев. Ограничителните мерки засягат най-вече работата и събирането на закрито. Мерките за работещите на открито са сравнително либерални, посочи той. По думите му даренията и продажбата на ваксини задължително минават през ратификация в Народното събрание, защото това е част от процедурата. Затова Министерския съвет е отправил тези договори към парламента, иначе ще има репутационни щети за държавата.

Анализите показват, че вдигането на пенсиите с 12,5 на сто, което предлагаме, ще покриe инфлацията, породена от поскъпването на енергоносителите, каза още премиерът Стефан Янев.

Pin It on Pinterest