България

Парламентът изслуша служебния министър-председател и служебния министър на отбраната

Парламентът изслуша служебния министър-председател и служебен министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева относно подготовката за предстоящата юбилейна Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон, представяне на разработените и приети документи, в т.ч. и ангажименти, на предхождащите срещи на министрите на отбраната и на външните работи и представяне на позицията на Република България на този форум. Изслушването беше по предложение на депутата Николай Марков и група народни представители.

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев беше изслушан и „относно развитието на процеса по разширяване на ЕС след приемането на т.нар. френско предложение, острата антибългарска кампания и изказванията на голяма част от политическия елит в Република Северна Македония, многократно оказван координиран дипломатически натиск спрямо България, който цели да вкара Република Северна Македония в Европейския съюз, заобикаляйки правилата и принуждавайки България да отстъпи от вече договорените условия, както и вече предприетите и планирани действия за защита на българските национални интереси по тези въпроси“. Вносители на точката в дневния ред бяха народният представител Костадин Костадинов и група народни представители.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов беше изслушан в парламента по въпроса за „неучастие на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна“. Инициативата за изслушването беше на народните представители Борислав Гуцанов и Иван Иванов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest