България

Отпразнуваха 89-ия рожден ден на художника Иван Кънев

В Дома за ветерани на културата и изкуствата в столичния квартал „Захарна фабрика” отпразнуваха 89-ия рожден ден на художника Иван Кънев.

Той получи специални поздравления от ръководството на Министерството на културата и от директорката на Дома г-жа Галина Алтимирска.

  Иван Кънев е роден на 29 март в Нова Загора. През 1963 г. завършва „Приложна графика“ в Националната художествена академия, в класа на проф. Александър Поплилов. Започва да излага свои произведения през 1966 г., а първата му самостоятелна изложба е в София през 1973.  Общественият живот на Иван Кънев е имал за мисия съхранението на изкуството от и за другите. В Сливен, където заминава на работа през 1963, поставя началото на музейната колекция на Градската художествена галерия. В София е уредник в Националната художествена галерия, а по- късно, от 1985 до 1993 г., е директор на Софийска градска художествена галерия (СГХГ). През 2022 г. за рождения си ден – 29 март, Иван Кънев, отбеляза рождения си ден с изложба в галерия „Астри“.

  „Иван Кънев е художник, който не обича да говори за собственото си творчество, не търси да се самонатрапва на зрителя в онези добре познати форми, които са присъщи на немалка част от неговите събратя. Старателно избягва самооценката. По-скоро затворен, интровертен, авторът изцяло насочва своето „аз“ в картините си, като при това като тип пластичен мироглед и като темперамент е ориентиран не към целта „да изрази себе си“, а по-скоро към това „да забрави себе си“ – смълчан, погълнат и респектиран пред качествата и характеристиките на обекта, който интерпретира живописно“, пише за него изкуствоведът проф. д. изк. Чавдар Попов.

  Домът на ветераните на културата и изкуствата към Министерството на културата е единственият по рода си в България. Създаден и организиран е по силата на Министерско разпореждане № 232 от 17.02.1955 г. В него могат да се настаняват творци и дейци на културата, като към настоящия момент има свободни места.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest