България

Откриха най-новия площад в Пловдив – „Театрален“

 Министър Кръстю Кръстев, кметът Костадин Димитров, зам-.кметът Пламен Панов и директорът на ДТ-Пловдив Сюзанна Арутюнян откриха най-новия площад в Пловдив – „Театрален“.

Направиха го заедно с културната общност на града, в присъствието на ръководствата и екипите на културните и образователните институти в Пловдив, на ученици и студенти от театралните школи и училища в града. Заедно с актьорите от Драмата и от Кукления театър те огласиха двора на Драматичния театър с радостни възгласи, пременени в приказни театрални костюми.

  От двора на театъра точно в 12 часа тръгна и огромно празнично шествие по главната улица, която беше озвучена от приповдигнати викове под звуците на тъпани и барабани. Стотици минувачи не пропуснаха да поспрат и да се включат в шествието, за да уважат родните театрали. В него, освен официалните гости, се включиха още драматургът Александър Секулов, Петър Влайков – директор на Кукления театър, Диана Добрева и много граждани, които допринесоха за празничната атмосфера с аплодисменти и радостни възгласи.

  Шествието продължи до площада между улиците „Лейди Странгфорд“, „Цариброд“ и „Ангел Букурещлиев“. Там в 13:00 ч. официално беше изпълнено решението на Общински съвет на град Пловдив мястото да носи името Площад „Театрален“.  Той се намира на мястото, където през 1881 година именно в Пловдив се създава и първият професионален театър в България – международен театър „Люксембург“. Датата, на която се открива площадът, не е избрана случайно от вносителя на предложението – Драматичния театър в Пловдив, защото на 27 март честваме именно Световния ден на театъра.

  Именуването на този оживен градски остров извиква в съзнанието ни разказ с различни нишки – култура, изкуство, общност, споделеност, приятелство, свобода, независимост. Представете си улиците, изпълнени с ритъма на очакването, докато мечтателите се събират тук, на това място и превръщат градския пейзаж в сцена с нови и нови идеи, озаряващи с ярка светлина лицата на онези, които се осмеляват да мечтаят истински. Тук става необикновеното“, каза министър Кръстю Кръстев, по време на официалното откриване. И добави: „Тук всеки ъгъл е фон за приказки и площадът се превръща във фар на културно наследство и свидетелство на непреходната сила на човешкото изразяване“. По думите на министър Кръстев един град открива душата си и неговите хора се оказват завинаги преплетени в безсмъртната драма на съществуването ни. „От днес, прибера ли се в Пловдив, се надявам да правя срещите си тук, и да минавам оттук. Това е стара мечта на всички, които работим в този град и правим театър. Една мечта, която се превръща в действителност!“, посочи в емоционалното си изказване министър Кръстю Кръстев.

  По случай откриването на площада няколко думи казаха и кметът на Пловдив Костадин Димитров и зам.-кметът Пламен Панов. Кметът Димитров честити на театралите празника и им благодари за усърдната и добра работа, която вършат, пълнейки пловдивските, а и не само, сцени. „На няколко метра от тук е Античният театър, който е символ на града ни. Сега вече имаме площад „Театрален“, не скри задоволството си той.

  Зам.-кметът Панов пожела на служителите на Мелпомена: „Продължавайте да ни обединявате. Театралните храмове, в които влизаме, могат да ни забавляват, но най-важното е, че те ни обединяват, защото всички различия между нас изчезват“. Той сподели, че площадът ще бъде ясно обозначен с новото му наименование, за да го знаят не само туристите, а и всички пловдивчани.

  Сюзанна Арутюнян-Василевска, директор на ДТ-Пловдив, също поздрави гостите и участниците в церемонията. „Събрали сме се тук, пред някогашния театър „Люксембург“, защото Общинският съвет на град Пловдив изпълни своя дълг към жителите на град Пловдив“, каза г-жа Василевска. „Театрите по света са създавани от богати хора, императори, владетели, князе и графове. Българският театър е създаден от ясното съзнание на своите граждани, че ведно с улиците, болниците и училищата, е абсолютно наложително да има театър, защото театърът е улица към духа, болница за душата, училище по морал и естетика. Днес на тази скромна церемония се обръщаме към паметта на всички театрални дейци, чиито гласове и творчество са вградени в днешното театрално изкуство. Ние Ви пазим в паметта си, следваме посоката“, каза г-жа Василевска и добави: „На всички колеги желая полет на духа, твърдост и кураж, смирение пред изкуството в името на негово величество българския театрален зрител“.  

  Празникът продължава тази вечер с представления на спектаклите „Едип и пророците“ и „Ръкомахане в Спокàн“, а билетите ще бъдат на празничната цена от 15 лв.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest